Renfana
Tanacetum vulgare
Chrysantemum vulgare
Compositae
Växtbeskrivning:
Renfanan kan bli en meter hög och breder ut sig en hel del och pockar på plats i kryddgården. Mot slutet av sommaren blommar den med sina kvastar av små gula blomknappar. Bladen är tandade och parflikiga. Som regel blir den något högre än sin nära släkting munkrenfanan. Det som skiljer dem åt är att munkrenfanan har krusiga blad. Blommorna ser likadana ut. Renfana kan man hitta i vilt tillstånd i större delen av Sverige. Den trivs vid vägkanter och på andra torra ställen.
Odling:
Renfana vill ha ett soligt och torrt läge, men lätt skugga går också bra. Jorden skall vara väldränerad. Den är inget för inomhusodlaren. När den rotat sig så klarar den sig själv och du kan skörda av den i många år. En idealisk växt vid sommarstugan, både vacker och tålig som den är.
Vill du föröka den så gör man det enkelt genom att dela den.
Användning
Till brännvin:
Renfanan är en brännvinskrydda. Den starka smaken är däremot inte uppskattad av alla. Man kan använda blommor eller blad eller både och.
Skörda unga blad innan blomningen. Blommorna skördas när de nyss slagit ut.
Till buketter:
Renfanan gör sig bra tillsammans med andra sommarblommor, rosor eller vad man vill.
Du kan också torka den som en eternell. Ta bort bladen och häng upp och ner i lösa kvastar. Den brukar behålla färgen förvånansvärt bra.
Torkade renfaneblommor ger lite mer färg i potpurrier.
Dessutom är renfana en färgväxt som ger senapsgul färg.
VARNING!
Använd renfana endast i små mängder och absolut inte vid graviditet!
Renfana