Pumpa
Cucurbita pepo
Cucurbitaceae
Utseende och ursprung.
Pumpa kommer liksom squash från Amerika. Pumpor är oftast runda med orange färg och de kan bli mycket stora. I Sverige odlas av tradition oftast de avlånga sorterna. Ofta kallade syltpumpa.
Växtplats och jordmån.
Soligt, varmt läge med en näringsrik jord med hög mullhalt, pH-värde ca 7,0. Pumpa odlas som squash men är inte riktigt lika värmekrävande.
Sådd och såtid.
Pumpfrön gror fort om jorden är ordentligt uppvärmd. I södra Sverige kan man så direkt på friland i slutet av maj men förkultivering är att föredra. Sådjup 3-4 cm.
Allmän skötsel.
Regelbunden bevattning. Eventuellt beskärning och pollinering. Vid pollinering gnider man hanblommorna mot honblommorna. Honblommorna har ett fruktämne bakom blomman och är lätta att känna igen.
Gödsling.
Kompost eller stallgödsel. Täckning av jorden med gräs uppskattas, liksom vattning med nässelvatten.
Skadeinsekter och sjukdomar.
I regel helt problemfri. Bör dock inte odlas på samma ställe flera år, då de kan drabbas av virussjukdomar.
Skörd.
Efterhand som frukterna utvecklas, från juli och fram till första frosten. Plockning stimulerar dessutom fruktsättningen. Frukter som ska lagras bör kapas så att en bit av skaftet följer med.
Näringsinnehåll.
100 g pumpa innehåller 24,5 kcal och 9 mg C-vitamin.
Förvaring.
Mogna pumpor kan förvaras några månader i ett svalt utrymme.
Användningssätt.
Pumpa kan syltas eller läggas in som gurka. Ingår också i pumpapaj
Sortval.
Det finns många olika typer av pumpa, alltifrån små prydnadspumpor på ett par hekto till jättepumpor på hundratals kilo. Vanligast som inläggningspumpa är nog Vegetable Marrow. För pumpapaj finns det också en del speciella sorter att köpa.
Pumpa