Pepparrot
Armoracia rusticana
Crusiferae
Pepparroten har funnits i Sverige åtminstone sedan medeltiden. Det är en mycket lättodlad växt och när den fått fart behöver du aldrig mer handla någon pepparrots-tub i affären.
Växtbeskrivning:
Pepparrot är en flerårig växt som blir ca 80 cm hög. Du känner igen den på de stora, långa bladen som bildar en stor rosett. Varje blad sitter på ett långt skaft. Roten är brungul, stor och kraftig och innehåller senapsoljeglykosid. När man river pepparroten frigörs en stark flyktig olja. Roten är också rik på C-vitamin. Här och var kan man även hitta den i förvildat tillstånd.
Odling:
Pepparroten är inget för inomhusodlaren. Antingen odlar man den i ett kärl, modell större, eller också ännu bättre någonstans i trädgården. Den vill stå soligt i fuktig, näringsrik jord. Det får inte vara för torr jord med andra ord. Pepparroten är kanske inte den vackraste kryddväxten och den sprider sig mycket lätt. Har du en gång planterat en pepparrot på ett ställe så är det mycket svårt att få bort den därifrån igen. Var alltså noga med att placera den på rätt ställe redan från början. Bra är att ge den någon plats att vara på där den får växa som den vill. Om du ändå vill flytta den måste du gräva ett ordentligt stort hål och se till att få med alla rötter. Vill man göra den mindre omfångsrik så används samma metod. Sedan är det bara att plantera tillbaka en liten bit av plantan igen. Förökning görs enkelt genom att dela av en bit av roten.
Användning
Du kan skörda rötter under hela säsongen. Gräv upp en rotbit som är några centimeter i diameter. Skala den och riv den alldeles innan användningen för att inte den flyktiga oljan skall försvinna. Pepparroten är bäst som färsk.
Den kan också rivas och sedan torkas eller djupfrysas. En annan metod är att skörda rötter på hösten och förvara dem i sand. Hela, rena rotbitar kan även förvaras i vinäger.
Bitar av skalad pepparrot är en användbar ingrediens i inläggningar. Riven pepparrot i vitvinsvinäger är enkelt att göra och blir till en god kryddvinäger. I övrigt används pepparroten i en hel del matlagning tex. till kött, lamm, fisk, pepparrotssås, rostbiff, kryddsmör, grönsaker och majonnäs.
Bladen kan torkas och användas färska eller torkade i sallad.
Pepparrot