Paprika
Capsicum annuum
Solanaceae
Utseende och ursprung.
Paprikan är flerårig men odlas hos oss som en ettårig växt. Ursprungligen kommer den från Sydamerika där den odlats mycket länge. Den är frostkänslig och kräver mycket värme för att bli välutvecklad. Paprikan har oregelbundna frukter med tjocka väggar. Mogna frukter kan vara röda, gula eller violetta.
Växtplats och jordmån.
Soligt och varmt läge med en lucker, mullrik och varm jord med ett pH-värde på 6,0-7,0. Paprika trivs inte med blåst och odlas bäst i växthus.
Sådd och såtid.
Måste förkultiveras.
Plantavstånd 30-50 cm.
Allmän skötsel.
Vattning och luckring. Plantorna beskärs till 3-4 grenar och binds upp eller stöttas.
Gödsling.
Extra gödning vid fruktsättningen och framåt. Täck gärna marken med färskt gräs.
Skadeinsekter och sjukdomar.
Vattna i jorden ej på plantorna, vattna inte hellre på kvällen då den fuktiga miljön gynnar svampsjukdomar. Spinnkvalster, bladlöss och vita flygare bekämpas med besprutning av såpvatten.
Skörd.
Frukterna skördas efterhand som de utvecklas.
Näringsinnehåll.
En av de mest C-vitaminrika grönsakerna, den röda paprikan innehåller dessutom mycket vitamin A.
Förvaring.
Djupfrysta efter förvällning.
Användningssätt.
Rå i sallader, i grytor, färsfylld eller stekt.
Sortval.
Ace F.1, tidig och tålig. Röd som mogen.
Ariane F.1, tidig och tålig. Orange som mogen. Söt.
Paprika