Myskmadra, Myska
Galium odoratum
Asperula odorata
Rubiaceae
Myskmadran finner man vanligtvis växande vilt i halvskuggan i lundar och skogar. Där fungerar den som en låg marktäckare med sina blanka blad och vackra vita blommor. Växten innehåller det väldoftande ämnet kumarin som används av parfymindustrin. Kumarindoften är starkast sedan växten torkats.
Växtbeskrivning:
En flerårig, mycket lättodlad växt, som är härdig i större delen av Sverige. Den blir 10-30 cm hög och är en vacker och väldoftande marktäckare. De gröna, blanka bladen sitter i rosetter på den smala stjälken. I maj-juni kommer de vackra vita blommorna fram.
Odling:
Myskmadra trivs i halvskuggan där den snabbt breder ut sig i mattor. Den tycker inte om full sol. Man kan se på bladen om den trivs. Jorden bör vara fuktig, näringsrik och genomsläpplig, men den klarar även magrare jordmån. Om man vill börja odla denna vackra lilla växt så är det enklaste sättet att skaffa några färdiga plantor. Det går naturligtvis också att dra upp plantor från frön. Man sår dem i så fall på sensommaren.
Användning:
Skörda och torka när myskmadran börjar blomma. Du kan plocka både blad och blommande stjälkar. Man använder växten mest för dess väldoft. Pröva den i potpurrier eller doftpåsar. Det ger väldoft i tex. linneskåp.
Man kan också enkelt hänga den i torkade buketter.
I Tyskland blandar man myskmadra med vitt vin. Det ger den berömda majdrycken.
Myskmadra hör definitivt hemma i en kryddgård/örtagård. Till skillnad från de flesta andra sorter tycker den om skugga. Någon lite skuggigare del i trädgården brukar det finnas. Där vill myskmadran bo.
Myskmadra