Matlök, Kepalök
Allium cepa
Liliaceae
Utseende och ursprung.
Matlök eller kepalök som den också kallas är den vanligaste lökväxten. Hit räknas både gul och röd lök. Kepalöken härstammar från Västasien där den fortfarande växer vild. Löken växer synligt intill jordytan, och kan vara klotrunda, plattrunda eller ovala.
Växtplats och jordmån.
Soligt läge med fuktighetshållande, lucker mullrik och varm jord med hög kalkhalt, pH ca 7,5.
Sådd och såtid.
Lökfröna bör helst förkultiveras och utplanteras när risken för frost är över, i södra Sverige kan man eventuellt i varma och godartade lägen direktså lökfrö när jorden reder sig. Men det är betydligt enklare och säkrare att använda sättlök som planteras ut när jorden blivit lite uppvärmd och frostrisken är över. Planteringsdjup 2-3 cm, plantavstånd 10-12 cm och ett radavstånd på 25-50 cm.
Allmän skötsel.
Ogräsrensning och luckring. Bevattning under torra perioder.
Gödsling.
Gödsla med kompost eller stallgödsel året innan plantering. Ett överskott av kväve ger stor blast, försenar lökens mognad och försämrar hållbarheten.
Skadeinsekter och sjukdomar.
Lökflugans larver kan ibland orsaka stor skada på lökodlingen. Samodling med t.ex. morötter gör det svårt för lökflugan att hitta löken. Täckning med fiberduk är en annan metod som fungerar bra.
Gråmögel är en svampsjukdom som uppstår om löken är skadad eller inte torkats ordentligt, den visar sig först under lagringen genom att lökarna ruttnar inifrån. Dessutom förekommer jordbundna smittosjukdomar som t.ex. stjälknematoder, rotnematoder, lökbladmögel, fusarios, vitmögel, grönmögel och löksot.
För att undvika dessa sjukdomar bör man ha en ordnad växtföljd och inte odla lök på samma plats år efter år. Lök bör inte återkomma på samma plats oftare än vart 4-6 år.
Skörd.
Mot slutet på sommaren, när blasten börjat vissna, torka och lägga sig. Knäck då blasten på resten av löken och ta upp dem efter några dagar. Låt löken ligga kvar på marken och torka några dagar om vädret tillåter.
Näringsinnehåll.
100 g lök innehåller 30,1 kcal, 10 mg C-vitamin, 0,4 g järn samt kalcium och fosfor.
Förvaring.
Sval och torr plats.
Användningssätt.
Rå i sallader, kokt eller stekt i grytor, soppor och till kött och fisk.
Sortval.
Det finns några olika sorters gul och röd lök i handeln. Oftast finns det bara ett par sorters sättlök att välja bland. Väljer man frö så finns det lite mer att välja på.
Matlök