Majrova
Brassica rapa ssp. rapa f. majalis
Cruciferae
Utseende och ursprung.
Majrova som ibland också kallas trädgårds- eller matrova är en gammal Nordisk kulturväxt. Den är en av de minst krävande rotfrukterna och kan skördas ett par månader efter sådd. Eftersom den är så extremt snabbväxande och tålig kan den också odlas långt norrut. De stora, runda, gråvita rotfrukterna innehåller mycket C-vitamin.
Växtplats och jordmån.
Majrovan vill ha en lätt, mullrik och fuktighetshållande jord med ett pH-värde på 7,0.
Sådd och såtid.
Sås direkt på odlingsplatsen så fort jorden reder sig, så gärna ett i par omgångar för att få färska rötter under hela sommaren. Sådjup 1 cm, ca 10 cm gallringsavstånd och ett radavstånd på 30-40 cm.
Allmän skötsel.
Ogräsrensning, luckring och gallring, samt bevattning vid behov.
Gödsling.
Inga större krav på gödsling.
Skadeinsekter och sjukdomar.
Majrovan är i regel problemfri men kan angripas av bladlöss, jord- och bladloppor. Täckning med fiberduk och regelbunden bevattning hjälper i regel. För att undvika klumprotsjuka bör man växla odlingsplats varje år.
Skörd.
Majrovorna skördas efter behov, låt dem inte bli för stora.
Näringsinnehåll.
Majrovan har ett stort innehåll av C-vitaminer.
Förvaring.
Kan lagras en kortare tid i jordkällare men skall helst ätas nyskördade.
Användningssätt.
Råkost, i sallader, stuvningar, kokta eller stekta.
Sortval.
Det finns några olika sorter att välja på, både tidiga och sena, gula och vita.
Majrova