Grönkål
Brassica oleracea ssp. acephala v. acephala
Brassicaceae
Utseende och ursprung.
Grönkål som ibland kallas bladkål är det kålslag som mest liknar ursprungsformen av kål. Grönkålen har odlats länge i Sverige även om odlingen numera är liten. Grönkål har mörkt gröna, krusade blad. Det finns både höga och låga sorter, 10-150 cm. Den är mycket lättodlad, och har inga större krav på jorden.
Växtplats och jordmån.
Grönkålen har inga stora krav på jorden men blir bäst på en näringsrik och vattenhållande jord i sol till halvskugga.
Sådd och såtid.
I zon 1-2 kan man så direkt på växtplatsen redan i april. Övriga odlingszoner i maj-juli beroende på när man tänkt skörda. Plantavstånd 40 cm och radavstånd 40-50 cm.
Allmän skötsel.
Ogräsrensning och uppkupning av jord för att ge plantorna stöd. Bevattning är i regel inte nödvändigt.
Gödsling.
Grönkålen har inga större krav.
Skadeinsekter och sjukdomar.
Grönkålen klarar sig bättre än än de flesta andra kålsorter.
Skörd.
Allt efter behov, grönkålen kan stå kvar ute på växtplatsen under vintern.
Näringsinnehåll.
100 g grönkål innehåller 44,8 kcal, 28 mg C-vitamin, 134 mg kalcium, 1,1 mg järn och 0,8 mg A-vitamin.
Förvaring.
Kan i regel stå kvar på växtplatsen under vintern. Grönkål går annars bra att hacka och djupfrysa.
Användningssätt.
Rå finhackad i sallader, i soppor, stuvningar, sufflé, långkål mm.
Sortval.
Låga, medelhöga och höga sorter. De låga är inte helt vinterhärdiga men ger en bra avkastning. De höga däremot har bäst vinterhärdighet men ger en lägre skörd.
Grönkål