Grön slanggurka
Cucumis sativus
Cucurbitaceae
Utseende och ursprung.
Grön slanggurka har stora krav på värme och näring. I stora delar av landet är växthusodling nödvändigt även om det finns tåligare sorter som är anpassade för frilandsodling. Gurka odlas i Sverige sedan 1600-talet.
Växtplats och jordmån.
Soligt, varmt läge med en fuktighetshållande, lucker, mullrik och näringsrik jord med ett pH-värde på ca 7,0. Växthusodling är att föredra.
Sådd och såtid.
Bör förkultiveras och utplanteras när risken för frost är över. Plantavstånd, ca 2 plantor per kvm.
Allmän skötsel.
Regelbunden bevattning, jorden får aldrig torka ut. Täck gärna marken med färskt gräs. Det håller kvar fukten och ger näring. Eventuellt beskärning och pollinering. Vid pollinering gnider man hanblommorna mot honblommorna. Honblommorna har ett fruktämne bakom blomman och är lätta att känna igen.
Gödsling.
Väl brunnen stallgödsel. Stort kaliumbehov. Känslig för klor, välj därför alltid klorfria gödselmedel.
Skadeinsekter och sjukdomar.
Spinnkvalster och vita flygare. Svartprickröta och gråmögel kan angripa plantorna. Genom att byta odlingsplats varje år och dessutom ha god värme och bra ventilation vid växthusodling kan i viss mån dessa sjukdomar förebyggas.
Skörd.
När gurkorna är 4-5 cm tjocka och 25-30 cm långa.
Näringsinnehåll.
Består till 96 procent av vatten och innehåller små mängder av mineraler och vitaminer.
Förvaring.
1 - 2 veckor i kylskåp.
Användningssätt.
Naturell i sallader och som dekoration. Inlagd i ättika. Pressgurka.
Sortval.
Det finns en del olika sorter både för växthus- och frilandsodling. Marketmore, Tanja och Burpless tasty green är exempel på några bra sorter som säljs i Sverige.
Grön slanggurka