Chilipeppar
Släktet Capsicum
Solanaceae
Växtbeskrivning:
Chilipeppar är väldigt tacksam och enkel att odla. Plantorna finns i alla storlekar - från 35cm, till flera meter höga. Den vanligaste färgen på blommorna är vit. Men det finns även violetta, grönaktiga och spräckliga, och de förekommer i olika storlekar.
Färgen på de mogna frukterna kan vara röd, gul, orange, brun och violett. De omogna frukterna är oftast gröna, men ibland vita eller mörkt bruna.
Plantorna är inte ettåriga, utan man kan med fördel övervintra dem i köksfönstret och därmed få tidigare fruktsättning andra året. Innan de övervintras bör de beskäras ordentligt, och det är mycket viktigt att man ger de extra växtbelysning under den mörka årstiden.
De vanligaste arterna är:
Capsicum annuum. Hit hör t.ex spansk peppar, jalapeño och vanlig paprika.
Capsicum baccatum. Kommer från Sydamerika, och är vanligast i Peru. Samlingsnamnet för dessa sorter är Aji.
Capsicum chinense. Mycket vanliga i Västindien och Mexiko. Hit hör bl.a den hetaste av alla – den superheta habanero.
Capsicum frutescens. Hit hör t.ex tabasco och den brasilianska malagueta.
Capsicum pubescens. En inte fullt så vanlig art. Hit hör den röda manzano och gula canario. Samlingsnamnet för dessa är rocoto, och de växer på hög höjd och klarar tom. frostnätter. Denna art korspollinerar sig inte med någon annan, och dess fröer är svarta.
Odling:
Dras upp från frön tidigt på våren. Odlas inomhus, i växthus eller drivbänk. Odling på friland går bara i Sveriges allra sydligaste delar. Plantavstånd 50 cm. Chilipeppar vill stå soligt och vindskyddat.
Användning:
Inte nog med att blommor och frukter är vackra. Den är också mycket användbar i all sorts matlagning, eftersom hettan varierar från mycket mild till superhet. Men se alltid till att provsmaka en liten bit innan du hackar i hela frukten. Hettan varierar inte bara mellan de olika sorterna, utan den kan tom. variera mellan frukterna som växer på samma planta.
Den kan användas färsk, torkad eller fryst, och lämpar sig mycket väl för inläggningar och såser. Eller varför inte göra ditt eget chilipulver, eller chiligelé.
Mats Pettersson
Capsicum annuum
New Mexican