Broccoli
Brassica oleracea ssp. botrytis v. asparagoides
Brassicaceae
Utseende och ursprung.
Broccoli kallades förr sparriskål och är en nära släkting till blomkål. Broccoli odlades redan för 2000 år sedan av romare och greker. De gröna huvudena som man använder är blomsamlingar som sitter i knippen på stjälkarna.
Växtplats och jordmån.
Soligt läge med fuktighetshållande och näringsrik jord med hög kalkhalt, pH ca 7,0-7,5.
Sådd och såtid.
För en tidig skörd bör broccoli förkultiveras.
I goda lägen kan man även direktså på växtplatsen.
Sådjup 1,5 cm, plantavstånd 30-40 cm och ett radavstånd på 40-50 cm.
Allmän skötsel.
Ogräsrensning, luckring och kupning för att ge plantorna stöd. Bevattning när huvudena utvecklas.
Gödsling.
Stort behov av magnesium och bor.
Skadeinsekter och sjukdomar.
Broccoli angrips precis som övriga kålväxter ofta av insekter som äter av blad och rötter. Enklast undviker man angrepp av skadedjur genom att täcka över planteringen med fiberduk omedelbart efter sådd eller plantering.
Skörd.
Den rätta tidpunkten är när knopparna är välutvecklade men ännu ej har slått ut.
Från juli till oktober.
Näringsinnehåll.
100 g broccoli innehåller 29,3 kcal, 96 mg C-vitamin, 1 mg järn och rikligt med järn.
Förvaring.
Djupfrysning efter en lätt förvällning.
Användningssätt.
I sallad, soppor, gratänger och pajer.
Sortval.
Emperor F.I, kompakt och frosttålig. Bra hållbarhet.
Greenia, gammal svensk sort med bra smak.
Broccoli