Blomkål
Brassica oleracea ssp. botrytis v. botrytis (v. cauliflora)
Brassicaceae
Utseende och ursprung.
Blomkålen är känd sedan 600 f Kr. men dess ursprung är något osäkert, men mycket talar för att den kommer från Mindre Asien eller Sydeuropa. Blomkålen är inte särskilt lättodlad och måste skyddas för frost både vid utplantering och innan skörden.
Växtplats och jordmån.
Soligt läge med fuktighetshållande, lucker mullrik och välgödslad jord med hög kalkhalt, pH ca 7,0-7,5.
Sådd och såtid.
Blomkålen bör förkultiveras även om den går att direktså. Efter avhärdning planteras blomkålen ut på ett avstånd av 40 cm och ett radavstånd på 50-60 cm när risken för frost är över. Vattna efter planteringen.
Allmän skötsel.
Luckring, ogräsrensning och kupning för att ge plantorna stöd. Bevattning vid behov, speciellt viktigt vid planteringen och huvudbildningen. På vissa sorter är det nödvändigt att man bryter ett blad över huvudet för att skydda det mot gulfärgning.
Gödsling.
Blomkålen har stora krav, och behöver framför allt en näringsrik jord.
Skadeinsekter och sjukdomar.
Blomkålen är mycket känslig och drabbas ofta av olika kvalitetsfel som oftast orsakas av klimatet, dessutom angrips den precis som övriga kålväxter ofta av insekter som äter av blad och rötter. Enklast undviker man angrepp av skadedjur genom att täcka över planteringen med fiberduk omedelbart efter sådd eller plantering.
Skörd.
Blomkålen skördas när huvudena nått en maximal utveckling och fortfarande är fasta och väl samanhållna.
Näringsinnehåll.
100 g blomkål innehåller 23,5 kcal, 70 mg C-vitamin och 0,6 mg järn samt kalcium fosfor.
Förvaring.
Blomkålen är en färskvara och går inte att lagra någon längre tid. Djupfryst efter förvällning.
Användningssätt.
Kokt med smör, rå i sallader, stuvad, gratinerad eller i sufflé, soppor, grytor mm.
Sortval.
Det finns många sorter att välja bland, både vad det gäller de tidiga 40-50 dagar och de sena 60-70dagar. De senare sorterna har ett något större bladverk och är ofta självtäckande.
Blomkål