Björnbär
Rubus fruticosus
Rosaceae
Björnbärsbuskar växer vilt i södra och mellersta Sverige. Skotten blir drygt en meter långa och har kraftiga taggar. Bären är blå- eller rödsvarta och de flesta sorter mognar inte förrän i september och oktober. Men tack vare lyckosamt förädlingsarbete finns det idag både tidigare och tagglösa sorter. Sunberry är en tidig sort som mognar redan i augusti.
Buskarna bör planteras i gynnsamt söderläge med mycket sol för att bären ska hinna mogna och få bra smak. Helst mot en vägg där skotten kan klättra. Till skillnad från hallon, vill björnbär ha jord med högt pH-värde, omkring 7,0. Jorden ska vara mullrik och vattenhållande. Bäst är tillförsel av brunnen stallgödsel, vilket innehåller en allsidig näring.
Björnbär kan planteras både vår och höst. Före planteringen är det bra om man sätter upp något buskarna kan klättra på. Avståndet mellan plantorna bör vara ett par meter och avståndet till väggen en halv meter. Man bör vara försiktig vid planteringen så att plantorna inte kommer för djupt. Skotten bör klippas ner lite så att de förgrenas bättre. Efter planteringen vattnar man ordentligt. Täck gärna marken med något som håller jorden fuktig och lucker och hindrar ogräset från att växa.
Vill man ha fler plantor är björnbärsplantor lätta att föröka. Man lägger en ranka mot jorden och tynger ner den med en sten och täcker med lite jord, men inte mer än att skottspetsen kommer ovanför. Detta görs på våren eller sensommaren. Våren efter har det bildats nya rötter och man kan skilja den från moderplantan.
Björnbär och hallon kan drabbas av samma sjukdomar och skadedjur. För att inte drabbas av hallonängerns larv (hallonmask) kan man plocka bort de små grå skalbaggarna när de klättrar på rankorna. Gråmögel kan också drabba plantorna. Vid angrepp sprider sig ett grått ludd på karten och bären ruttnar. För att undvika svampsjukdomar bör man beskära så att inte plantorna blir för täta och inte ge för mycket kvävegödsling. Plantorna kan också drabbas av virussjukdomar som sprids via infekterade plantor. Får man plantor från bekanta måste man kontrollera noga så att de inte är angripna. Man kan se det på bladen som har avvikande färg och skott med dvärgväxt. Angripna plantor måste brännas upp för att förhindra spridning.
Björnbären mognar inte samtidigt utan plockas efterhand som de mognar. Björnbär som inte är riktigt mogna gör sig mycket bra i saft, sylt och marmelad. De riktigt mogna bären är även mycket goda att äta som de är.
Några sorter:
- Bedford Giant, växer kraftigt, taggig, stora söta bär, tidig. Zon I-III
- Black Satin, taggfri, tidig mognad. Zon I-IV
- Brom.do-lo, taggfri, sen mognad, mycket god smak. Zon I-II
- Douglas, god smak. Zon I-II
- Sunberry, tidig mognad. Zon I-III
Thornless, taggfri, tidig mognad, stora bär. Zon I-IV
Björnbär