Basilika
Ocimum basilicum
Labiatae
Basilikan är förmodligen en av de mest populära kryddorna bland hemodlare. I Sverige förknippas den ofta med södra Europa, men den kommer faktiskt ursprungligen från Indien. I takt med den ökande populariteten tillkommer det nya spännande varianter varje år. Det finns basilika med smak av anis, citron och kanel tex. Även färg och storlek på bladen finns i olika varianter. Vi har tex. småbladig och rödbladig basilika.
Här beskrivs den vanligaste sortens basilika, den storbladiga. Vill du pröva andra varianter så finns det gott om frökataloger med rika sortiment. Det är bara att välja och vraka. Att odla basilika är ett billigt nöje som ger mycket tillbaka för den matlagningsintresserade.
Växtbeskrivning:
Basilika är en värmekrävande växt som blir ca 35 cm hög. Bladen är stora, nästan blanka och kupade. Blommorna är små, oansenliga och vita/rosa till färgen. Egentligen är basilika flerårig, men odlas hos oss som ettårig. Vi har träffat folk som som lyckats få sin basilika att övervintra inomhus, men det är ovanligt och inget man kan räkna med.
Odling:
Så frön inomhus tidigt på våren. Man kan odla basilika på friland i sydligaste Sverige men då krävs det en solig och varm sommar för att det skall lyckas. Ett vindskyddat läge är också ett måste eftersom stjälkarna är mjuka och ömtåliga. Det är lättare att odla i kruka inomhus, i växthus eller på balkong/terrass med bra förhållanden. Jorden måste vara både fuktig, lätt och väldränerad. Basilikan står gärna i lite mer näringsrik jord än andra kryddväxter.
Du måste vara mycket noga med vattningen. Torkar den en enda gång kan det vara kört. Gassande sol under många timmar är inte heller riktigt bra. Kan man få ljuset indirekt, tex. genom en tunn vit gardin så trivs den bättre. Plocka bort alla blomknoppar efterhand för att befrämja bladtillväxten.
Det finns ett knep du kan prova för att förlänga växtsäsongen för basilikan: Ta sticklingar i slutet av sommaren och sätt dom i ett glas vatten. När de sedan fått rötter planterar du över de små liven i krukor med jord.
Skörda basilikan ovanifrån genom att knipsa av ett eller flera bladpar på stjälkarna. Det är en enkel procedur och gör att inte stjälkarna blir långa och rangliga.
Användning:
Basilikan är alltid bäst som färsk. I de flesta kryddböcker står det att den inte kan torkas med bra resultat, men vi har provat det och tycker att det fungerar alldeles utmärkt. Vill du inte prova torkmetoden kan vi rekommendera att prova med att djupfrysa bladen. Det är alltid roligt att ha lite basilika kvar till vintern!
Undvik att koka de färska bladen. Tillsätt dom sist eller alldeles före serveringen. Basilika passar till otroligt mycket, tex. till fisk, fågel, kött, grönsaker, sallader, såser och marinader.
Tomat och basilika passar mycket bra ihop. Man kan också krydda vinäger och brännvin med denna förnämliga krydda.
Basilika