Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Aprikos

Prunus armeniaca
Rosaceae

Aprikosträdet härstammar från Kina. Där kan de vara rätt så stora, hos oss sällan mer än någon meter.

Att plantera ett aprikosträd, Prunus armeniaca, kan vara ett kul experiment, särskilt nu när klimatet blir varmare.

I södra Sverige kan man pröva Aprikos på friland, där den vill stå varmt, vindskyddat och soligt, kanske spaljerad mot en varm husvägg. Annars kan man ju alltid ha den i en vinterträdgård/uterum med vintervärme.

Välj en sort som är tillräckligt härdig för orten där det ska stå. Om trädet verkar vilja börja blomma för tidigt då risken för nattfrost ännu föreligger, kan man försöka bromsa blomningen genom att täcka det med säckväv. Om den ändå skulle börja blomma innan nattfrosten är förbi, så behöver den skyddas mot nattfrost med skyddsväv, men bina behöver komma till under dagen, förstås.

När man kommer hem med sitt nyinköpta träd, ska man ta tid på sig att plantera det ordentligt. Det räcker inte att gräva en pyttegrop där rotklumpen precis får plats, utan man måste gräva ut ordentligt. Det ska finnas lucker matjord även i omgivningen, det får inte bli en grop i omgivande, hård lera där vattnet står kvar. Att se till dräneringen är alltså viktigt, trädet ska inte stå i vatten hela hösten och sedan få en hård iskaka om fötterna, då förstörs rötterna. Att gräva ner en dräneringsrör i samband med planteringen kan vara klokt.

Ett aprikosträd behöver djup, kalkrik, varm och väldränerad matjord i ett område om 1,5 - 2 m, så det är en bra idé att göra en förhöjning på 20-25 cm över den omgivande gräsmattan eller var man nu tänker plantera det.

Plantera sedan trädet lika djupt som det stått i krukan eller några cm djupare. Bred ut rötterna i görligaste mån. Använd också en ordentlig stödkäpp att börja med. Slå in käppen innan trädet placeras i gropen, så att du inte slår sönder rötterna med den sedan. Vattna ordentligt och tryck till jorden, men trampa inte. Kolla sedan då och då om trädet behöver vattnas. Vårplantering är det säkraste, men kolla ofta om det behövs vatten om det inte regnar. Från det att trädet blommar tills karten börjar vara mogna är det viktigt att trädet inte lider av torka, då detta resulterar i kartfall. Höstplantering är dock att föredra om möjligt, då trädet börjar blomma så tidigt på våren.

Beskär trädet vid plantering, men det bästa är att låta plantskolans kunniga trädgårdsmästare göra det redan när man köper trädet. Man ska inte låta trädet rota sig först och beskära sedan!

Aprikos brukar vara toppympad på en härdigare grundstam, oftast plommon. Vanligen avlägsnas toppskottet helt särskilt om man avser att spaljera trädet och lämpliga sidoskott binds fast i spaljén i solfjädersform, som sedan första våren efter plantering kortas in till 80-90 cm över förädlingstället i kronan.

De nya skott som växer fram sedan sprids i solfjädersform och binds i spaljén. Det viktiga för balansen mellan vegetativ växt och fruktsättning är att dessa nya skott tvingas växa horisontalt eller lätt nedböjda. Överflödiga skott tas bort eller kortas in under sommaren. Blommor och frukter kommer på unga skott, högst tre år gamla.

När trädet under de första åren formats till önskad modell, behöver man sedan bara gallra och föryngra fruktveden.

Alla stenfruktsträd (aprikos, persika, körsbär, bigarrå, plommon m.fl.) beskärs helst under sensommaren/tidiga hösten (=JAS, juli, augusti, september). De ska ofta inte beskäras alls efter de första "barnaåren" utan får vara som de är sedan, med bara lite gallring vid behov.

Aprikosträdet blommar i mars-april på bar kvist med vanligen vita eller ljust rosa blommor i små klasar, beroende på sort. Trädet i sig är ganska frosthärdigt, men då det blommar så tidigt, skadas blommorna lätt av frost, så trädet behöver skyddas mot kylan.

Vanligen är aprikosträdet självfertilt, så man behöver inte ha flera träd.

Aprikos, Prunus armeniaca Aprikos
Prunus armeniaca Aprikos, Prunus armeniaca, blomma Aprikos, blomma
Prunus armeniaca

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB