Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Vitlök rena hälsokuren -plantera dem nu!

**Tyras krönika** Då var det dags att plantera vitlöken ute på frilandet. Vitlök är ju både gott och nyttigt, den är så hälsosam både för oss människor och för våra växter.

Text och bild Tyra Hallsénius-Lindhe

I år har jag köpt utsäde på plantskolan, fyra olika sorter blev det. En tidig svagt lila strimmig vid namn ’Sprint’ och de andra heter ’Messidor’, ’Vigor Supreme’ och Sabadrome’ och är alla s.k. vita vitlökar. ’Sprint’ är en riktigt tidig sort och den får så kallade topplökar högst upp på stängeln. Dessa går också att använda i köket, de är rätt torra och starka i smaken passar fint till exempelvis örtsalt. Men de går även att plantera dem och sinom tid, man får inte ha bråttom här, då blir även dessa små topplökar riktiga vitlökar.

Eftersom vitlöken betraktas som en bra samplanteringsväxt, p.g.a. dess innehåll av allicin* Den anses bland annat hålla harar, bladlöss och annan ohyra på avstånd, så kan man plantera dem lite varstans ute i trädgården. Gärna invid rosor och fruktträd, det gör dem gott. Till detta ändamål brukar jag använda mig av gamla vitlökar från köket som börjar se lite tråkiga ut och till och med kanske redan börjat att gro. Det här gör jag när som helst under odlingssäsongen och dessa vitlökar brukar jag inte gå runt och skörda, jag ser dessa mer som en hälsokur för min trädgård. Men det finns ju inget som hindrar att man gör det.

Glöm inte att man även kan använda färskt bladgrönt från vitlöken, den är ofta mild och god. Wokad eller grillad tycker jag den blir alldeles delikat. Det är till och med så att jag har några krukor i växthuset och på fönsterbrädan där jag bara odlar vitlök för att få den fina blasten och det snabbt. Även här använder jag mig av vanlig vitlök inget speciellt utsäde. Det är bara att ta en kruka och fylla dem med porrös näringsrik jord och plantera klyftorna tätt på cirka 5 cm djup. Vattna och ställ krukan ljust, övervattna inte för då ruttnar lökarna.

När det gäller plantering ute i köksträdgården är det bäst att använda sig av ett virusfritt, friskt och fint utsäde. Vitlöken trivs i djupbearbetade näringsrika sand eller lerjordar. Den vill inte ha blött om fötterna under vintern för då ruttnar de. Gödslas med välbrunnen stallgödsel, en giva med benmjöl vid planteringstillfället är alltid välkommet, då får den en riktigt fin start.

Vitlöken planteras med ett mellanrum på 10 cm om du vill skörda varannan och äta som primör i början av sommaren, annars 15 cm mellan lökarna och 35-40 cm mellan raderna. Planeringsdjup drygt 5 cm.

*Det mest aktiva ämnet är det antibakteriella och antimykotiska ämnet allicin. Allicin är en svavelorganisk förening som bildas i vitlök och som skyddar växten mot angrepp av skadedjur. Det är Allicin som ger vitlöken sin karaktäristiska doft. Vitlöken innehåller bland annat också kalcium, fosfor, järn, selen och en massa vitaminer.

Hälsningar Tyra

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB