Vinterståndare
Vinterståndare - minnen från sommaren
Många perenner mår bra av att man inte klipper ner dem på hösten utan låter bladen och de dekorativa fröställningarna vara kvar över vintern. Dels skyddar det nervissnande bladverket perennens rötter när det lägger dig över dessa, dels tränger inte vattnet in i de ibland ihåliga stjälkarna och orsakar ruttnande rötter om man låter bli att klippa av dem.
Dessutom kommer många perenner med fröplantor på våren om man har låtit fröna mogna och falla av på naturligt sätt, de blir också naturligt köldbehandlade under vintern, som vissa frön vill ha det. Fröna skakas av under vintern och sprids med snö och smältvatten till nya växtplatser, så man kan hitta småplantor långt ifrån moderplantan!
De dekorativa fröställningarna och gräsvipporna har sitt diskreta skönhetsvärde.
Vi har varit och fotograferat i Värdens Park
(se tidigare artikel under sommaren om samma ställe) och fotograferat hur det ser ut i mitten på november.
Sedan frosten har varit där en morgon, kan hela naturen vara iförd rimfrostens vita kläder. Dimman som kommer på kvällen och ligger som en kall, tät slöja under natten, kan visa upp mycket märkliga formationer på morgonen. Allt från mjukt vitpudrade vippor till vassa, tornlika piggar!
Här visar vi också några bilder från Botan med vinterståndare i rimfrostens sagolika skrud! Dock är dessa frostbilderna från förra året, än har det inte synts någon frost här hos oss!
![](https://odla.blob.core.windows.net/images/artiklar%2Fimages%2Ffrusen-skonhet.jpg)
![](https://odla.blob.core.windows.net/images/artiklar%2Fimages%2Fvinterstandare-skobandsolro.jpg)
![](https://odla.blob.core.windows.net/images/artiklar%2Fimages%2Ffrost-i-botan.jpg)
![](https://odla.blob.core.windows.net/images/artiklar%2Fimages%2Ffrost-botan.jpg)