Vintersådd av grönsaker och blommor! + lista med över 25 sorter att prova!
Text och bild: Anna Theorin
Både perenner, ettåriga blommor och grönsaker går att vinterså. Det är verkligen ett bra sätt att få mycket gjort under de månader som trädgården är i vila.
När ska man så?
Vintersådd är något jag själv använt mig av många gånger. De frön man sår på vintern gror nämligen mycket tidigare än de man sår på våren. Man ska inte så när det är för varmt, det ska inte finnas någon risk att fröerna börjar gro och sen fryser. Det går lika bra med riktigt kall jord som frusen. Idag var jag tvungen att skotta bort en massa snö innan sådd. Även det fungerar bra. Det fungerar lika bra från norr till söder och är perfekt om man bor i högre zon. Det är svårt att säga en exakt månad för vintersådd eftersom vi har ett så avlångt land. Jag brukar vänta tills det är minusgrader, snö eller under nollan några dagar i rad. Så hos mig i zon två kan det vara allt från november till början på januari. Ni i högre zoner kanske kan så redan i oktober.
Spenat vid vitlöken såddes under vintern för tidig skörd nästa år
Vart ska man så?
Jag sår i lådor. Men det är för att hela min köksträdgård består av olika odlingslådor. Det går lika bra på friland men då får man gärna ha förberett en plätt innan vinterns antåg. Om man inte har några lådor eller kanske vill prova för första gången nu så kan man ställa ut en pallkrage eller odlingslåda, fylla med tinad jord och sätta igång! Det går också bra att odla i mindre lådor, godislådor, vindruvsaskar eller boxar ute för omplantering på våren. Men tänk då på att välja fröer som går att plantera om lätt. Morot är till exempel inte en sort som är bra att välja om man ska plantera om. Här hittar ni pallkragar och odlingslådor om ni behöver.
Dill och persilja sådd förra vintern
Jorden
Jag gödslar inte min jord innan jag sår. Gödslingen kommer på våren. Jag använder planteringsjord, såjord eller blomjord som är tinad till att sprida över mina sådder. Tänk på att ställa in jorden i god tid inomhus eller i ett garage eller liknande innan ni ska så. Den tar lite tid på sig att tina. Här hittar ni både så och blomjord om ni behöver.
Olika perenna solhattar går utmärkt att så på vintern
Vilka sorter går att vinterså?
Det är inte alla sorter som går att så på vintern men det är ett flertal. Här kommer en lista. Alla namnen är klickbara så kommer ni direkt till frösorterna. Du sår exakt som det står på påsen fast ändrar såklart månaden. Följ råden med avstånd och djup.
- Salladslök
- Dill
- Ringblomma
- Blåklint
- Trädgårdsmålla
- Blomstermorot
- Sömntuta
- Morot
- Riddarsporre
- Kornvallmo
- Jungfrun i det gröna
- Rotpersilja
- Palsternacka
- Fjädervallmo
- Ruccola
- Persilja
- Akleja
- Spenat
- Rosenskära
- Sallat
- Asiatisk Kål
- Jätteverbena
- Rudbeckia (den perenna)
- Lavendel
- Svartrot
- Rättika
- Rädisa
Hur gör man när de grott?
Det beror lite på vad du har sått. Om du sått rader med grönsaker så låter du de bara stå kvar i sina rader. När de kommit upp lite i storlek kan du gödsla med till exempel kogödsel eller chrysan. Om det är perenner du har dragit upp kan de få växa på sig ett tag innan du planterar om dem i en kruka eller på sin växtplats. Vattna vid torka.
Lycka till!