Vintergröna barrväxter gör revansch - skötsel, plantering och beskärning!
Barrväxter kan användas till mycket. En tät häck mot gatan eller varför inte en lägre häck inne i trädgården som avgränsing mot exempelvis köksträdgården? Att använda formklippta klot blir bara populärare och populärare, gärna ihop med lite buskigare vilda växter för den ultimata kontrasten. Istället for Buxbom kan du använda Klottuja, den växer fortare och är betydligt mer härdig och sjukdomsresistens.
En blå krypande Himalaya-en blir vackert mot vita perenner och rosor och glöm för all del inte éntren! Det är trevligt att ha något vintergrönt där man går förbi varje dag, man upskattar verkligen det gröna en mulen dag i november. Det är såklart också väldigt vackert att sätta julgransbelysning i när decembermörkret faller.
Om man har ett större barrträd eller buske som blivit risig kan man ta bort de nedersta grenarna, då skapar man helt plötsligt ett vackert träd som kan leva i många år till. Barrväxter är väldigt tacksamma att stamma upp och formklippa.
Skötsel och plantering
Jorden bör vara näringsrik och genomsläpplig. Om du har för sandig eller för lerig jord blandas den med fördel upp med lite torv och planterings - eller kompostjord. Du kan plantera så länge det inte är tjäle i marken. Men tänk på att barrväxter avdunstar vatten året om så se till så de inte torkar ut samt vattna rejält vid plantering och innan i krukan.
Du ska inte gödsla vid plantering och allra senast i Juli, ge en grundgödsling tidigt på våren med naturgödsel. Därefter ger du gödsel en gång till innan Juli månad. Om man gödslar senare så har växten svårt att avmogna innan vintern vilket kan leda till fula vinterskador på grenar och barr.
Man kan med fördel ge vintergröna växter av alla slag en rejäl rotblöta innan vintern kommer. Då lagrar växten vatten i sina reserver och får mindre vinterskador som följd. Detta görs precis innan tjälen kommer. För att minska vinterskador så kan man på vårvintern när solen börjat lysa täcka växterna med säckväv. Då bränns de inte lika lätt.
Beskärning
Att beskära barrväxter är lite svårare än vanliga växter. Det är på grund av att det inte är många som bryter nya skott på gammal ved. Det betyder att om du klipper för långt in och det inte är några levanda barr kvar på grenen kómmer det inte komma några nya. Det blir ett brunt hål i växten som inte kan räddas. Undantaget är Idegran som du kan beskära kraftigt. Därför är det viktigt att hellre klippa oftare och lite, än mycket och sällan. Alla skadade och döda grenar och skott klipps bort så fort de upptäckts.
Tallgruppen - nya skott växer ut på våren och växer fram till midsommar sen slutar de att växa och nästa års knoppar börjar bildas. Gran, ädelgran och tall hör till denna grupp.
Gran - i november kortas någon cm av årstillväxten in, håll in bredden redan på de unga plantorna. Toppa när plantorna nått önskad höjd. På gamla granhäckar kan man inbland hoppa över beskärningen en säsong för att stimulera vitalteten. Använd sekatör på unga plantor.
Ädelgran - beskärs normalt inte men årsskotten kan kortas in juli - september
Bergtall - ca halva delen av de mjuka årskottet bryts av för hand vid midsommartid.
Idegransgruppen växer kontinuerligt med nya skott från vår fram till sensommaren. Kan beskäras både på vinter, vår och sensommar-tidig höst. Enar, cypress, thuja, idegran och ceder hör till denna grupp. Man kan även putsa dena grupp oftare om man vill ha en jämn form.
En - beskärs i mars-april innan tillväxten kommit igång, toppa in de grenar som sticker iväg för långt med en sekatör så att plantan hålls balanserad.
Cypress - bredden beskärs med häcksax i september, spara lite av årstillväxten. Cypress toppas när den nått önskad höjd.
Thuja - bredden beskärs med häcksax i september, spara lite av årstillväxten. Thuja toppas när den nått önskad höjd.
Idegran - beskärs på vårvintern innan tillväxten kommit igång, använd sekatör eller häcksax.
Barrväxter är som sagt väldigt mångsidiga och jag tycker att en trädgård som har barrväxter utplacerade runt tomten ger ett mer levande intryck och speciellt då på vintern. Just nu har vi fått en väldigt vackra exemplar av olika barrväxter här på odla. Ni hittar sortimentet HÄR.
Och mina egna favoriter ser ni här till höger :)