Vildvin – användbart, vackert och frodigt!
Av Lars Forslin, Colour Your Life
Klätterväxter är fantastiskt användbara i trädgården. Med vildvin kan man utnyttja ytor som annars hade varit tomma och sterila och få dem att prunka! Husväggar är kanske det första man tänker på, men möjligheterna är många fler: murar, staket, plank, stuprör, räcken, lyktstolpar, vajrar, pergolor, uterum, tak, klippor, stenar och berghällar är några förslag som kanske kan stimulera fantasin.
Vildvin som marktäckare
Vildvin är en utmärkt marktäckare och kan täcka in stora slänter med ganska få plantor, om marken är väl solbelyst. I skuggigare lägen täcks marken inte fullständigt, men vackra slingor ringlar sig dekorativt fram och på hösten ger de sig tillkänna med sina lysande orangeröda höstfärger.
Vill man täcka in stora ytor så bör man se till att rötterna har möjlighet att breda ut sig. Vill man begränsa vildvinets slutliga storlek så kan man tvärtom se till att plantera det i en avgränsad jordficka.
Vildvin utmärkt i stadsmiljö
Vildvinen är friska, härdiga, förnöjsamma och lättodlade på alla sätt. Faktiskt något av de mest lättodlade och samtidigt mest dekorativa växer som finns. Inte att undra på att populariteten är stor. Även i stadens stenöken kan vildvinet slå rot vid en husfasad och ge den ett mjukare intryck samtidigt som luften renas. Ljuden i gatumiljön dämpas också effektivt av vildvinsklädda fasader.
Dekorativa unga skott
Något som är ytterst dekorativt hos vildvin är när de unga skotten hänger ned från pergolor och portaler. De bildar liksom draperier och ger riktig djungelkänsla. Ja, vildvin är ju definitionsmässigt lianer, alltså vedartade klängväxter. En uteplats med en pergola inklädd med vildvin blir en lummig oas där omgivningens störande buller och brus dämpas avsevärt. Svårare än så behöver det inte vara att skapa en lummig fristad i sin trädgård.
Skadligt eller nyttigt för husfasaden?
Att vildvin är dekorativt på en husfasad i större eller mindre utsträckning är nog de flesta överens om. Men det råder delade meningar om huruvida vildvin kan skada husfasader. Somliga menar att vildvin kan skada till exempel puts, medan andra tvärtom hävdar att vildvin tvärtom skyddar husfasaden genom att den inte utsätts för regn, obarmhärtigt solsken och snabba temperaturförändringar.
#Sol- eller skuggsida#
Det kan vara så att på den soliga sidan är det endast liten risk för skador, eftersom när solen ligger på så torkar eventuell fukt upp, medan på en norrsida, där man ofta har problem med algpåväxt om det är ett instängt läge, så kan vildvin försena upptorkning och förvärra algpåväxt. Den vackra höstfärgen visar sig främst på solsidan och det är väl ytterligare ett argument för att strunta i vildvin på skuggsidan.
#Sten, puts eller trä#
Sten- och tegelväggar är förmodligen det säkraste underlaget för vildvin; puts kan vara något känsligare även om det på en riktigt utförd puts inte ska vara några problem. För trä bör man kanske hålla sig till den soliga sidan men man får vara beredd på att stålborsta fasaden innan den ska målas om, vilket då i och för sig kan göras mer sällan eftersom vildvinet skyddar färgen mot solljus som bryter ner den.
#Självklättrande vildvin#
Vissa sorter av vildvin är självklättrande och det är dessa man ser klättra direkt på husfasaden. Deras klängen har i änden en liten häftplatta som utvecklas när klänget kommer i kontakt med ett lämpligt underlag. Då växer plattan fram och utsöndrar lite kalklösning (krita) som när den torkar sitter ordentligt fast i underlaget. Vill man avlägsna vildvin som sitter mycket fast och man är rädd att puts ska ramla av väggen, så kan man kapa rankorna ett år innan det är dags att ta ner dem. Då hinner klängena brytas ner en del och lossnar lättare från väggen. Själva sugskivorna blir dock i stor utsträckning kvar.
#Pergola skyddar väggen#
För den som oroar sig eller om man inte vill ha besvär med borstning eller blästring av vägg som ska målas om så kan lösningen vara att sätta en spaljé över väggen och så plantera den art av vildvin som inte är självklättrande (se Vildvin – odling, skötsel och sortval. Vanligt vildvin klättrar enbart med sina klängen och håller sig därför till spaljén man tillhandahåller.