Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Växternas kulörer mot husets färger

När husets färg och kulörerna på växterna närmast huset är i harmoni, eller i spännande men vacker kontrast, skapas en fin helhet som du kommer trivas med. Odla.nu ger dig goda, färgstarka råd!

Av Sylvia Svensson

Husets färg bestäms ofta långt innan vi ens har tänkt på trädgården och dess växter. Så när huset väl är byggt och färdigmålat, är det husets färg som bör bestämma vilka kulörer vi kan ha i trädgården, åtminstone i de delar som syns med huset som bakgrund.

Lyckligtvis passar grönt till mycket, så trädgårdens gröna stomme av träd och buskar blir sällan misslyckad vad man än har för husfärg. Dock finns det massor med olika gröna nyanser, från grå- och blågrönt via olika mörka gröna nyanser till gulgrönt och limegult. Detta kan du utnyttja med principen att använda kalla gröna nyanser mot kalla husfärger och varma nyanser mot varma husfärger.

Ta med färgprov

Ett bra sätt att finna rätt nyans för växterna är att ha med ett färgprov med husets färg till plantskolan. Måla gärna en liten brädbit e.d. att ha med, eftersom det med alltför små prover är svårt att få en bra uppfattning och ett foto sällan har helt rätt nyans. DU håller sedan färgprovet bakom den tänkta växten/blomman och kolla om det ser bra ut.

Huset brukar ha avvikande snickerifärger på fönsterbågar, knutar, trappräcken mm. Om du lyckas hitta en blomma med just samma färg, brukar det vara en bra utgångspunkt för vidare färgexperiment. Så ta med ett färgprov även på snickerifärgen såvida den inte är vit.

Ska du ha växter till en hel rabatt är det bra att samla ihop de tilltänkta plantorna så du kan se om de passar ihop sinsemellan och med ditt färgprov. Välj växter med olika växtsätt, från höga, smala spiror till låga, fluffiga marktäckare. Och så köp hellre 3−5 växter av samma sort istället för en massa olika växter. Större sjok av samma växt ger ett lugnare intryck.

Vita hus

Mot ett vitt hus passar det mesta, t o m de annars så svårplacerade röda blommorna. Det finns t.ex. rosor i massor med röda nyanser, så det gäller att kolla om den är en kall nyans som drar åt det violetta, då passar den att kombineras t.ex. med mörkblå stäppsalvior eller mörkare sorter av lavendel! Skulle nyansen i rosorna vara varm åt det orange hållet, passar de bra att kombineras med jättedaggkåpa.

Tänk dock på att det finns både kallvita och varmvita nyanser förutom den helt kritvita, så välj växter med tanke på detta. Håll dig gärna till 2−3 blomfärger som sinsemellan passar ihop för att effekten inte ska bli en ”sillsallad”.

Om den vita husfärgen är kombinerad med blå snickerier som ofta är fallet, är just den blå som ligger i samma nyans en bra blomfärg, tillsammans med vitt, silvergrått, violett och lila.

Skulle kombinationsfärgen vara svart, är klassikern vitt, klarblått och klarrött ett fint komplement till detta.

Grå hus

Många hus målas numera i grått eller mjukt grågrönt. Dessa färger är som gjorda för blommor i pastellfärger och självklart i vitt! Snart sagt alla pastellfärger passar, men särskilt bra är de isiga silverrosa, isblå och ljuslila nyanserna. Silvrigt bladverk är också som gjort för detta ändamål, men kombinera det gärna med vitkantade och grå- och blågröna blad. Och så pröva att få stuns i det ljusa med några stråk av mörkt purpurfärgat, i både blommor och blad.

Blå hus

Är huset blått med vita detaljer, gäller det att kolla den blå nyansen mycket noga. Färgprov till plantskolan är ett måste, då blått är en mycket variabel färg som kan upplevas både som kall och varm beroende på nyansen. Det finns allt från ljuvaste ljusblått via klar- och dalablått till det mörka åskmolnsblåa. Blått kombineras ofta med vitt för att lätta den annars ganska tunga färgen. Och det är just vitt i alla nyanser som passar så bra till det blå. Vitkantade blad, massor med vita blommor, kombinerade med olika lila, violetta, isblåa och alla andra blåa nyanser från ljus- till mörkblått, de flesta rosa nyanser samt månskensgult och lime! Pröva också med klarröda blommor ihop med vita om huset inte är alltför mörkblått!

Har du ett dalablått hus, d v s varmt turkosbruten blått, pröva med färger som aprikos, korall och lime, ev. med lite mörka strån av purpurrött.

Gula hus

Till ett gult hus kan du experimentera med diverse gula nyanser, då det finns så många olika gula husfärger, allt från det ljusa citrongula via det varma, klara herrgårdsgula till de mer dämpade senapsgula nyanserna. Så här lönar det sig verkligen att ha med sig ett rejält färgprov! Det finns växter med blommor från ljust månskensgult och limegult till solgult och olika nyanser av orange, bronsgult, kastanjebrunt, mörkt mahoganyfärgat och purpurbrunt, de flesta är varma färger.

Vill du ha en stark accentfärg, pröva det klargula med ljus- och klarblått och det orange med anilinviolett och cerice!

Har det gula huset dessutom vita knutar och snickeridetaljer, passar naturligtvis vitt som accentfärg i form av vita blommor eller vitbrokiga blad. Pröva också med några gråbladiga växter, de passar särskilt bra till de ljusa, citrongula nyanserna!

Röda hus

Falurött hus med vita knutar är en klassisk färgsättning. Men kolla den röda färgen, det finns många röda färger som säljs som falurött utan att vara äkta vara! Gör ett färgprov innan du beger dig till plantskolan!

Den äkta faluröda är en varm och en ganska krävande färg när det gäller blomfärger, så det bör inte vara några kalla, blåröda nyanser som man kombinerar den med, utan här ska de eventuella röda blomfärgerna vara varma, gärna orangeröda. Jag har själv lite varmrött, men bara där den inte syns direkt mot det faluröda. En bra, överraskande nyans är silverrosa mot det faluröda! Själv älskar jag rosorna ’New Dawn’ och ’Bolero’ just för att de har denna eteriska, blekrosa nyans som ändå känns varm!

Om huset har vita knutar, är vitt den bästa färgen man kan använda.

Själv har jag vitt, blekgult, varmgult, aprikos, korall, ljusorange, ljus- och klarblått (alltså just KLARblått, inga rödblåa nyanser här!), purpur, grått och limegult, de tre senaste särskilt som bladfärger.

Tegelrött är en varm färg som är nära den faluröda i nyansen, så det är i stort samma färger som gäller här, förstärkta med orange och ja, just tegelröda blommor.

Bruna hus

Är huset i brunt mexitegel eller annars i en varmbrun nyans passar det bra att lätta upp färgen med mycket vitt och silverrosa eller ljusgula nyanser, men annars passar de flesta av färgerna som passar till det faluröda. Purpurbladiga växter ser magnifika ut mot det tegelbruna, gärna kombinerad med gulbladiga och limefärgade växter. Och så pröva med en anilinfärgad färklick till detta!

Men fastna nu inte bara i mina förslag utan pröva andra, djärva kombinationer själv! Kanske kommer du på ett alldeles extra läckert kombination om du låter konstnären i dig härja fritt!

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB