Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Vattna din trädgård rätt!

Hur mycket ska man vattna? Och när ska man vattna? Frågorna kring bevattning kan vara många och jag ska försöka räta ut den djungel som rätt vattning faktiskt är.

Text och bild: Anna Theorin

Bevattning är något alla med trädgård eller krukor behöver fundera över. Hur mycket kan du vattna, har du egen brunn till exempel eller kommunalt vatten? Är det bevattningsförbud just nu? Eller ska du iväg på semester under sommaren?

Alla växter behöver vatten i olika mängd. Om man vattnar ordentligt får man också frodigare rabatter och större skörd i köksträdgården. Nyplanterade perenner, buskar och träd behöver mer vatten än etablerade rabatter under första säsongen. Barrotade plantor behöver mer vatten än krukade eftersom de inte utvecklat sina sugrötter än. Det viktigaste när man vattnar nyplanterat är att vattna länge och mer sällan, än ofta och lite vatten varje gång. Om ni står med vattenslang och tror ni vattnat klart – vattna lika mycket till. Ni kan också sätta på en vattenspridare flera timmar. En spridare ska helst stå på samma plats minst två timmar om det gäller nyplanterat. Jag har två favoriter som jag använder mig av. Den här som tar en väldigt stor yta på samma gång. Och den här som jag kan ställa in bredden på och verkligen vattna små ytor med och större. Den senare är väldigt smidig med alla inställningar man kan göra. Jag har oftast på två spridare samtidigt på samma slang som kopplas ihop. Det är också viktigt att inte förlita sig på regnet. Testa att skrapa lite på jordytan och se hur långt ner regnet har kommit. Det är ofta inte så långt.

Här är de vattenspridare jag har. De ligger oftast ute året om och har fungerat perfekt i flera år nu.

Jag vattnar även etablerade perennrabatter vid torka. Hela rabatten blir fluffigare och maffigare om man vattnar under torkperioder. Om det varit över tjugofem grader en vecka i rad utan regn vattnar jag även de etablerade.

Om man inte har kommunalt vatten eller det är bevattningsförbud finns flera sätt att spara vatten på. Ställ ut regntunnor i trädgården, ställ ut vattenkannor och spänner när det väl regnar. En tunna under stupröret är perfekt som tillskott. Om man bor i lägenhet och detta inte är möjligt kan man spara vatten genom att ställa en balja i duschen om det är bevattningsförbud. Diskvatten om man använder grönsåpa istället för ”vanligt” diskmedel kan man vattna med, men försök använda så lite såpa som du kan. Min lilla vattenkanna står alltid i köksträdgården och fylls oftast på av regnet. Den har ett perfekt munstycke vilket ger en fin stril till sköra plantor och sådder. HAWS vattenkannor är det bästa du kan köpa när det kommer till kvalité. Sen är de vansinnigt snygga också vilket inte gör det sämre. Ni hittar dem här, min färg heter burgundy.

Lilla vattenkannan jag använder både inomhus och utomhus till sådder och småplantor.

Om man ska iväg på semester och till exempel har en nyplanterad häck kan en droppslang med automatisk bevattning göra all skillnad i världen. Eller automatisk bevattning i köksträdgården, det är guld om man har grönsaker som man vill ska stå kvar även efter en veckas semester. Jag har automatisk bevattning på mina tomater och krukor på altanen. Jag använder mig av denna. Slangen är lång och du kan sätta droppbevattningen på vilket avstånd du vill. På resten av krukorna använder jag dessa. De har som ett reglage så man kan välja hur mycket vatten ur flaskan som ska rinna ut på ett dygn. Otroligt praktiskt om man jämför med att bara sätta vanliga vattenflaskor upp och ner. Då rinner allt ut på ett dygn som ni säkert har märkt. Jag använder även dessa inomhus till krukväxterna. Det finns flera paket för automatisk bevattning av både krukor, häckar och perenner. Det paketet jag använder kan man även utöka om man har fler krukor. Härhittar ni alla paket.

Så här ser den automatiska bevattningen ut. Jag har flyttat ut alla munstycken så jag kan visa, annars sitter de närmre plantan.

Reglage till vattenflaskor är perfekt, att själv kunna välja hur mycket vatten alla krukor ska ha underlättar mycket.

Kan man vattna för mycket? Absolut. Jag skulle vilja påstå att det nästan inte går att vattna nyplanterade växter för mycket. Men krukor och köksträdgårdar kan man definitivt övervattna. Jag brukar som jag redan sagt försöka vattna mycket men mer sällan, än lite varje dag. Men en varm dag mitt i sommaren brukar jag behöva vattna alla krukor och köksträdgården varje dag. Bärbuskar och grönsaker som ger frukt som till exempel tomater och zucchini behöver extra mycket vatten vid fruktsättning. Alltså när hallonen eller jordgubbarna börjar få kart och tomaterna börjat växa. Då behövs mer vatten än innan.

Glöm inte att om det både är blåsigt och inte regnar så torkar jord och växter ut dubbelt så fort som om det vore vindstilla. Därför behövs det mer vatten vid blåsigt väder.

När frukt och bär har kart behövs extra vatten. Såhär ser hallonkart ut och nu behöver de mer vatten än annars.

Vad har du för jord? Om du har väldränerad, sandig jord kommer du behöva vattna gräsmatta och växter i rabatt och trädgård oftare än om du har lerjord. I kruka ska ni välja bra kvalitetsjord. Om man använder för billig jord med mycket torv kommer det vara mycket svårare att vattna upp krukan om den torkat en gång.

Här behövs det inte vattnas. Detta är Mangold 'Peppermint´ en vacker och god mangold som inte blir så träig. Finns *här.*

Dessa majsplantor behöver en slurk vatten idag.

När ska man vattna? Man ska försöka vattna tidigt på morgonen om man kan. Det är för att inte vattnet ska avdunsta för mycket vilket det gärna gör mitt på dagen. Man kan också vattna på kvällen men om ni lider av mördarsniglar hade jag undvikit detta. Sniglarna älskar kvällsfukt och kryper alltid fram på kvällningen. Ibland när jag måste vattna och inte hunnit på morgonen så vattnar jag hellre på dagen, jag har nämligen fruktansvärt mycket sniglar i år. Jag får vattna mycket mer då men det är det värt för min del.

Jag hoppas ni fått lite svar angående bevattning. Och glöm inte, det är bättre att vattna dina rabatter och nyplanterat lite för mycket än för lite. Och kolla av era trädgårdar, gräv lite i jorden och känn av om det är torrt eller inte.

Ni hittar alla våra produkter angående bevattning här.

Relaterade produkter

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2025 Odla.nu i Sverige AB