Värt att veta om gröna växter
Har du tänkt på att gröna växter också är blommande växter? Många av de gröna växterna bär regelbundet blommor och frukter som är väl synliga på sina ursprungliga växtplatser.
Gröna växter har också kallats för äldre, mer primitiva växter i ett utvecklingshistoriskt perspektiv, eftersom de fanns på plats för många miljoner år sedan, vilket var långt före de storblommiga växternas tid. Det är egentligen bara på rent optiska grunder som den gängse indelningen av krukväxter i blommande och gröna plantor har skett.
Många av de gröna växterna är i sina ursprungsländer meterhöga träd, men hos oss lever de som krukväxter och blir bara som unga, vegetativa skott och det är därför som vi aldrig får se en del av de gröna växterna blomma här för att de är för små.
Man kan också tänka sig att indelningen av växter i blommande och gröna plantor har skett p.g.a. att de gröna växterna i många fall har dekorativa blad som de framhäver medan de blommande växterna har stora, dekorativa blommor som är av största prydnad.
Gröna växter är mycket tacksamma att använda som prydnad i våra hem, bl.a. tack vare deras stora variationsrikedom vad gäller växtsätt (växter med hängande skott eller blad kan placeras på piedestaler eller pelare, klängväxter kan försköna en spaljé och större växter som levande insynsskydd). För människan är den gröna färgen ett måste, vilket gör de gröna växterna än mer betydelsefulla, eftersom man vet att den gröna färgen verkar avslappnande och gör oss lugna och driver bort depressioner.
En del växtfamiljer har försett oss med särskilt många gröna växtslag som t.ex. familjerna kallaväxter (Araceae), araliaväxter (Araliaceae), ananasväxter (Bromeliaceae), begoniaväxter (Begoniaceae), vindruveväxter (Vitaceae) och strimbladsväxter (Marantaceae).
Alla vet väl att naturen är fantastisk, men variationsrikedomen i växt- och vegetationsformer är frapperande hos de gröna växterna. Växtsättet kan vara allt från krypande till klättrande och upprättväxande. Det finns växter som är vintergröna, medan en del tappar bladen under vintern, andra är örtartade eller blir som buskiga och trädliknande plantor.
Självklart finns ju också gräsen, suckulenterna, epifyterna (en växt som lever på en annan utan att hämta näring ur denna) och insektivorerna (växter som äter insekter).
Bladens kvalitet kan vara läderartad eller köttigt tjock, sammetsmjuk, hårig eller överdragen med vax.
Det är bladens form, färg och mönster som gör dem dekorativa och i många fall har naturen själv tagit fram dessa former, men ibland har förädlingskonsten varit framme och skapat de måleriska bladmönstren som kallas för panaschering.
Tänk på att växtens livsnerv är bladet (där sker fotosyntesen och andningen) och många gånger visar sig insektsangrepp och sjukdomar sig här först. Vattna alltid en grön krukväxt som har många och stora blad mer än en som har få och små blad, eftersom avdunstningen är mycket större från en större bladyta. Duktiga växtkännare kan på bladen utläsa vad de gröna växterna har för behov gällande ljustillgång och vatten.
Läs mer:
En riktig rysare i Halloweentider
Släktet Alocasia
Några skötselråd på vägen...