Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Varför byter blomman färg?

Jag får många frågor från förbryllade växtägare som undrar varför deras växter ändrar blomfärg och t o m form på blad och blommor. Låt mig förklara!

Av Sylvia Svensson

Den vanligaste förklaringen till detta är att plantans förädlade, ympade del med större, vackrare och färggladare blommor helt enkelt har dött, ibland utan att man märkt det. Då händer det att roten börjar skicka nya skott från marken, man brukar kalla dem vildskott.

Ofta går detta till så att man först får två olika blomfärger på samma växt, både den ädla sortens och vildskottens blommor. Vill man behålla den ädla sorten, är det viktigt att passa noga efter vildskott och ta bort dessa så fort de visat sig. De är ofta kraftigare och på något sätt annorlunda än de ädla och så växer de fram under förädlingsstället. Tar man inte bort dem, brukar de ofta ta över och till slut ta död på den ädla sorten.

Ett ålderstecken

Många växter har också den egenskapen att blomman byter färg allt eftersom den åldras. Detta har att göra med att växterna behöver hjälp till pollinering, de kan ju inte bara knalla iväg och söka efter en lämplig partner. De får förlita sig på hjälp av vattnet, vinden eller insekter för att pollineras.

De växter som utnyttjar insekter och djur (fjärilar, bin, humlor, flugor, skalbaggar, myror, fåglar och smågnagare) som pollenbärare är ofta mycket färgglada. Det gör att blommorna syns tydligt mot bakgrunden och insekterna/djuren hittar till dem. Oftast har blomman någonting ätbart åt besökaren, antingen frömjöl, nektar eller andra ämnen som belöning. När blomman blivit befruktad, tappar den kronbladen eller så ändrar den färg till någon blekare nyans. Detta fungerar som en signal åt insekterna att blomman inte längre har nektar och alltså inte är värd att besöka längre. Tänk t.ex. på många rosor, de kan vara mörkrosa när blomman öppnar sig och närmast ljuslila som äldre.

Jorden kan påverka

En förklaring till förändrad blomfärg kan också ligga i jorden, t.ex. pH-värdet. Har man mycket järn i jorden, kan många ljusa blommor börja dra åt rosa eller blått. Tänk exempelvis på blå hortensior, de ska ha torvjord och rejält med järn eller annat surt i jorden för att förbli blå, annars bleknar färgen till nästan vit, ljuslila eller rosa. Själv har jag gammalt järnskrot, som rostiga bitar av armeringsjärn, i jorden under den blåa hortensiabusken! Det finns också ett preparat som heter HortensiaBlå och består av kaliumaluminiumsulfat. Detta vattnar man med enligt förpackningen för att behålla hortensians blå färg.

Korsningar ändrar färg

Färgbytet kan bero på att växten har korsat/hybridiserat sig. Det är ofta förklaringen till att blomman inte håller färgen över tiden. Man har haft samma eller närstående arts olikfärgade individer i närheten av varandra och de har korsat sig och fröplantorna får då en annan färg. Man märker inte alltid att den ursprungliga perenna växten kan ha dött under vintern och den som kommer upp på våren är en ny fröplanta.

Detta fenomen är särskilt vanlig om man sår frön från en F1-hybrid. Då kan man få plantor som inte alls liknar varandra eller ens plantan man har tagit fröna ifrån, utan kan ha utseende efter någon eller t o m båda föräldrasorterna.

Mutation

Nästa förklaring är en genetisk mutation. När det gäller en del populära växter, är de ofta så sönderförädlade att man inte ens kan spåra alla föräldrarna längre. Ibland händer det att egenskaper från någon förälder plötslig visar sig i form av en annan blomfärg eller ett annorlunda växtsätt i samma växt.

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB