Värdens Park
Det är helt fantastisk vad man kan göra mitt i ett bostadsområde om man vill!
Bostads AB Poseidon har låtit bygga en helt fantastisk park intill sin Bobutik i Backa i Göteborg. Parken innehåller stora planteringar med perennväxter och några ovanliga träd mitt i ett område med hyreslägenheter, istället för att använda det väl invanda växtmaterialet med diverse buskar och småträd. Men så har man också tagit hjälp av verkliga proffs, Landskapsgruppen AB, Ulf Rehnström, och trädgårdskonsultparet Mona Holmberg & Ulf Strindberg i planeringsarbetet.
De första skisserna på den 5000 kvm stora parken gjordes under hösten 2001 och i november 2002 stod parken färdigplanterad. Invigningen var i juni i år.
I sommar har man kunnat se resultatet i hela sin härlighet när de 10 000 växterna, över 500 sorters perenner, buskar och träd från världens alla hörn, har satt igång att växa och blomma.
Det inträffar två huvudperioder i blomningen: dels vårens lök- och azaleaprakt, dels sensommarens perennöverdåd.
Perennerna utgör huvuddelen, där finns marktäckare, "vävarväxter" och höga och låga sorter. En betydande andel utgörs av olika sorters prydnadsgräs och några bergsbambu.
Träden är bl.a. några amerikanska lönnar, en ginkgo, en rad pelarblodbokar, en japansk magnolia och en Maackia amurensis, som inte har något svenskt namn, men som skulle kunna klara sig till zon 6 ungefär hos oss.
Parken är utformad som en ellips med slingrande grusgångar mellan planteringar i olika färger, den ser ut som en konstnärs färgpalett.
Det hela inramas med jordvallar som ger skydd och lä mot de stora, öppna ytorna runtom. Jordvallarna är planterade med småbuskar, mest azaleor, som erbjuder en vacker syn på våren. Nordvästsidans vallar är gräsbevuxna och planar ut mot de angränsande gräsmattorna.
Lite pedagogik finns inbyggt i anläggningen. En ring med tujor i västra ändan av parken är 34 meter i omkrets, vilket är lika med stamdiametern på världens största träd, ett redwoodträd i USA. Från tujaringen till andra ändan av planteringen, vid den lilla parkeringsplatsen, är det 107 meter, vilket är lika med det nämnda trädets nuvarande höjd.
Parkens centralpunkt utgörs av en stor metallskiva på en stenbeläggning och med en glittrande vattenfåra runtom. Skivan visar sig vid närmare betraktelse vara ett jättelikt solur, där själva metallskivan utgör urtavlan och stången är en visare. När man tittar på densamma i mörkret, ser den däremot ut som en stjärnhimmel, då ljuset glittrar genom skivans små perforeringar. Mycket effektfullt!
Man har lagt stor vikt vid ljussättningen. Inga vanliga lyktstolpar här, inte! All belysning kommer från marknivån och belyser murar, granitpelare, träd och så förstås soluret!
Det finns 52 vita markstrålkastare och 14 gröna lysdioder i parken.
Parken är en helt oväntad skönhetsupplevelse som man skulle önska att det fanns fler av! Och förhoppningsvis blir det fler när allt fler hyresvärdar får upp ögonen för vad man kan göra!
Sanguisorba officinalis 'Tanna' är den mörkt röda, den andra lite högre är troligen S. officinalis 'Pink Tanna' . I framkanten är det Gypsophila repens 'Rosenschleir'.
Det är Sanquisorba tenuifolia 'Alba' som svävar i bakgrunden. Den vita framför är Veronicastrum viginicum 'Album'.
Här ses en anläggning hos HSB i Kortedala. Där har samma team varit i farten och resultatet är mycket fint. Västkustens bergiga tomter fungerar utmärkt för spännande arrangemang, såsom detta vattenfall, som forsar nerför det naturliga berget till en murad damm.
Även de färgglada perennrabatterna intill vattenfallet och vid områdeskontoret i samma stadsdel är mycket vackra. De visar nytänkande bland alla gröna buskplanteringar som har varit det vanligaste hittills.
Bl.a. Ligularia dentata 'Desdemona' och Solidago hybrida 'Leraft'.
Clematis 'Carmensita' som klättrar i Picea omorika.
Rabatt med bänk, bakom bänken Thalictrum rochebrunianum. Det var stora, höga plantor som planterades, men de har blåst omkull.