Vårblommande växter
Månaden växt i april 2002 är Vårblommande växter bl.a.
Mahonia, Mahonia aquifolium
Trollhassel, Hamamelis x intermedia
Julros, Helleborus
På våra breddgrader har växter som blommar tidigt en särskild status. Trollhasselns grenar fylls av gyllene blommor, trots att snön ligger kvar på marken. Julrosen trotsar kylan och inleder sin långa blomningsperiod redan under vårvintern. Mahonia kallas "Nordens mimosa", för sina kaskader av varmt gula blommor som busken bjuder på i april-maj. Det är sådana små underverk som värmer i väntan på den riktiga våren.
Månadens Växt, Trollhassel, HamamelisRedan i februari-mars, långt innan bladen har en tanke på att veckla ut sig, fylls grenarna av eleganta frosttåliga blommor. De har ett originellt utseende med tunna, ofta lite krulliga kronblad. Beroende på sort kan blommorna vara gula i varierande nyanser eller gulröda. Ofta har de en mild och fin doft.
Växtplats/skötsel: Trollhassel bör planteras där den får skydd mot hårda vindar, och helst i halvskugga. Den trivs i de flesta trädgårdsjordar, och är en bra växt för torvpartiet. Den kräver ingen särskild skötsel, men man kan gallra ur gamla grenar för att föryngra busken. Täck gärna marken under buskarna med ett lager kompost eller annat organiskt material.
Arter/sorter: Till de kraftigast doftande hör kinesisk trollhassel, Hamamelis mollis samt 'Pallida'. Det är lätt att driva kvistar av trollhassel i blom inomhus och där känns doften ännu bättre än ute i kylan. Bladen får strålande vackra höstfärger.
Vanligast är kinesisk trollhassel (H. mollis), japansk trollhassel (H. japonica) och korsningen mellan dem, hybridtrollhassel (H. x intermedia). Av alla tre finns olika sorter med varierande växtsätt, blomfärg och i viss mån även blomningstid. Trollhassel är härdig i zon I till II, III eller IV beroende på art och sort.
Mahonia, Mahonia aquifolium, får i april-maj stora, ljuvliga klasar av varmt gula blommor. Efter blomningen utvecklas dekorativa blådaggiga bär. De är mycket sura men vissa fåglar låter sig väl smaka. Buskarna blir uppemot en meter höga och nästan lika breda.
Växtplats/skötsel: Vanlig mahonia är härdig i zon I-IV. Bästa läget är vindskyddat och halvskuggigt och favoritjorden är väldränerad och mullrik. Men det är en anpassningsbar buske som klarar det mesta. I soligt läge kan den tidiga vårsolen ge bruna blad. Dem kan man skära bort på våren men annars växer busken snabbt förbi skadorna. Mahonia kräver ingen beskärning, men tål att skäras tillbaka hårt tidigt på våren.
På hösten är det bra att täcka jorden runt buskarna med ett rejält lager löv och vattna grundligt strax innan tjälen. Det minskar risken för vinterskador.
Arter/sorter: Plantor som säljs under enbart artnamnet, Mahonia aquifolium, kan variera i växtsätt, storlek och härdighet. Det finns flera bra sorter med väl definierade egenskaper. 'Apollo' är en dvärgform med lågt och brett växtsätt. Höjd 0.5 m. Zon I-IV. 'Maqu' blir ca meterhög. Det är en frisk och vindtålig sort som växer tätt och kraftigt och får stora, vackra frukter. Zon I-III. 'Smaragd' växer brett och blir 0.5-1 m hög. Riklig blomning. Zon I-III.
Julrosor, Helleborus, har i de flesta fall kraftiga, glänsande och vintergröna bladverk. De pryder trädgården året om. Men höjdpunkten är förstås när nickande knoppar skjuter upp ur den frusna jorden för att utvecklas till praktfulla, skålformiga blommor.
Blomningen brukar starta mellan december och mars, beroende på klimat. Sedan kan den utan vidare fortgå i ett par månader. Julrosor trivs i allmänhet bäst i halvskuggiga, eller t.o.m. skuggiga lägen. Jorden bör vara rik på mull och näring samt väldränerad.
Trollhassel
*Hamamelis x intermedia*Foto: PPH
Månadens Växt
Ett samarbete mellan Plant Publicity Holland och svenska garden- centerorganisationer.