Vajande prydnadsgräs
Månadens Växttema i augusti 2003 är Vajande prydnadsgräs
I temat ingår:
Miskantus, Miscanthus sinensis 'Ferner Osten' och 'Silberfeder'
Lampborstgräs, Pennisetum alopecuroides 'Hameln'
Ståtliga prydnadsgräs med praktfulla vippor
Många gräs blommar nu på sensommaren. Därmed inleder de sin allra vackraste period. I Vajande prydnadsgräs, Månadens Växttema för augusti, ingår miskantus 'Ferner Osten' och 'Silberfeder' samt lampborstgräset 'Hameln'. De hör till de mest odlingsvärda prydnadsgräsen på våra breddgrader.
Prydnadsgräs gör trädgården lite vildare, men på ett mjukt och behagligt sätt. Många lågväxande sorter smyger sig smidigt in bland rabattens perenner. Där tillför de fina former och en unik mjukhet. De är dessutom mästare på att mildra intensiva blomfärger och få dem att harmoniera med varandra. Höga gräs är ståtliga solitärer som ger trädgården blickfång och karaktär.
Gräsen sätter också trädgården i rörelse. Minsta lilla vindil får plantorna att vaja och bladen att rassla. Det är trevligt, men fyller även en praktisk funktion. Gräs är vindpollinerande och deras rörelse ett villkor för den naturliga fortplantningen. Pollenkornen svävar iväg med vinden och fångas upp av pistillerna.
För de flesta prydnadsgräs är sensommaren årets höjdpunkt. Praktfulla tuvor och ruggar pryds då av sirliga strån med de skönaste ax och vippor. Sina vackraste sidor visar de upp när solen når dem. Då skimrar och blänker blomställningarna. Allra tjusigast är de i motljus.
Vackra hela vintern
Miskantus har magnifika, stora och fluffiga vippor. Hos 'Ferner Osten' är de röda med ljusare spetsar och hos 'Silberfeder' är de silvervita. Men de är inte helt enfärgade utan skimrar i olika nyanser. Hela hösten och vintern är vipporna lika flotta. Till och med i snö och kyla, när trädgården i övrigt är tämligen livlös. Fluffigast och finast är vipporna vid torr väderlek.
'Ferner Osten' kan bli drygt 1.5 m hög med blomställningar. 'Silberfeder' blir närmare 2 m hög. Båda sorterna är vackrast som solitärer. Låt dem gärna skjuta upp från en matta av lägre växter. De är också effektfulla när de står öppet i gräsmattan och i anläggningar med grus och sten. Där kommer plantornas form och de graciöst överhängande bladen helt till sin rätt.
Blomningen hos *miskantus* styrs av temperatur och dagslängd. För Skåne är medeltidiga sorter bäst, sådana som blommar i augusti-september. Till dem hör 'Silberfeder'. För övriga Sverige är tidigblommande sorter att föredra, t.ex. 'Ferner Osten'. De tidiga sorterna blommar förstås lika bra i Skåne, men de håller inte vipporna lika bra under vintern i det skånska klimatet. Det finns också *miskantus* som inte hinner blomma alls i vårt land, därför kan det vara klokt att välja en beprövad sort.Med skyar av ax
'Hameln' är ett lampborstgräs som säkert hinner blomma på våra breddgrader. Det bildar fina kompakta tuvor med smala, överhängande blad. Från augusti och framåt ståtar lampborstgräset med eleganta, mjuka ax på 50-60 cm höga strån. På lite äldre plantor kan det vara hela skyar av brunskimrande ax som omger grästuvorna.
Lampborstgräs älskar sol och värme. Plantera det gärna i rabatter tillsammans med andra värmeälskande växter, t.ex. stäppsalvia, praktröllika och blå bolltistel. Där ger lampborstgräsets välformade tuva en fin formkontrast och de skira axen en välgörande mjukhet. Gräset passar också utmärkt i en komposition som går i grått, rosa och violett.
Växtfakta
Miskantus utvecklas bäst där det är riktigt soligt och varmt. Vanlig porös trädgårdsjord är utmärkt, men den måste vara väldränerad. Klipp ner gräset tidigt på våren, 5 cm över markytan är lagom. Gödsla ytterst sparsamt eller inte alls.
Lampborstgräset 'Hameln' vill ha det riktigt varmt, soligt och skyddat. Jorden måste vara väldränerad för att gräset ska övervintra. Klipp ner gräset tidigt på våren. På lampborstgräs kommer vårens nya skott en bit upp på de gamla stråna. Därför ska gräset inte klippas ner för hårt. 10 cm över markytan är lagom. Gödsla ytterst sparsamt eller inte alls.
De flesta fleråriga prydnadsgräs måste förökas vegetativt, t.ex. genom delning. De säljs därför som plantor i växtbutikerna.
Vid planteringen ska rotklumpen vara ordentligt genomvattnad. Gräv vida gropar och förbättra eventuellt återfyllnadsjorden med t.ex. väl nedbruten kompost. Vattna ordentligt i samband med planteringen och under torra perioder den första sommaren.
Miscanthus sinensis'Ferner Osten'
Månadens Växt
Ett samarbete mellan Plant Publicity Holland och svenska garden- centerorganisationer.