Växter för sol!
Text och bild: Anna Theorin
Man kan inte bara gå på väderstreck när man ska plantera växter. Stora träd kan skugga mitt på dagen i söderläge. Solen kan värma tidigt en vårdag i norrläge. Man får helt enkelt gå ut och kolla hur mycket sol/skugga man faktiskt har på platsen man tänkt plantera.
Detta gäller speciellt om man odlar på en balkong, i ett uterum eller liknande. Om du har full sol hela dagen på en balkong så är det viktigt att tänka på att sätta växter som verkligen gillar full sol och vice versa.
Här nedan kommer lite förslag på växter som man kan plantera som gillar sol och torka.
Pelargoner
Pelargoner är utmärkta för soliga och lite torra lägen. De klarar sig bra i krukor och även att torka ut mellan vattningar. De kommer i mängder av färger och variationer, allt från höga zonalpelargoner till hängpelargoner för amplar och lådor. De tas in på hösten och jag själv har mina i krukor inne på fönsterbrädan hela vintern och klipper ner dem och planterar om till våren. De är också enkla att föröka, klipp av en kvist och sätt i vatten så får den rötter om några veckor. Ni hittar alla våra pelargoner här.
Maffiga pelargoner
Sommarblommor
Sommarblommor och ettåringar är utmärkta för soligt läge. De vill ofta ha en solig och varm plats för att blomma intensivt. Det finns några sorter som är extra torktåliga om man till exempel är borta mycket. Det är, Eldkrona, Nejlika, Heliotroprisp, Grusnejlika, Marsipansalvia, Jätteverbena och många fler. Om du har tillgång att vattna eller en snäll granne så kan du i princip sätta vilka sommarblommor du vill. Ni hittar alla våra sommarblommor här.
Heliotroprisp som även tål salta vindar
Självsådd Ringblomma
Melon, tomat, gurka och zucchini
Om du har en solig balkong, uteplats eller helt enkelt en väldigt solig plätt i din trädgård kan du odla massvis med roliga gränsaker. De enda grönsaker som inte gillar full sol är bladväxter som kan bli lite beska eller gå i blom i full sol. Det roligaste, enligt mig, är dock att sätta meloner, tomater, gurka och zucchini. Detta kan man också ha i kruka, vilket jag själv har. De kräver ganska mycket näring och vattning men att ta en skiva av en egenodlad melon är väldigt speciellt.
Här hittar ni våra plantor och här hittar ni våra frön.
Citrusväxter
Citrusväxter älskar sol. Alla medehavsväxter älskar sol och om du har ett uterum eller inglasad balkong är lyckan gjord. För då kan du även övervintra dina citrusfrukter perfekt. De klarar inte våra vintrar och måste vara inomhus eller på en frostfri men ljus plats. De klarar också en hel del torka vilket är perfekt om du är iväg på semester. Min personliga favorit är helt klart blodapelsin, man får vara glad för den lilla skörden man får men det är så roligt med egna citrusfrukter!
Här hittar ni alla våra citrusväxter.
Perenner
Perenner finns det flera av som tycker om sol men jag tänkte jag tar upp de sorter som gillar full sol och som även klarar lite torka. Här kommer några sorter: Lavendel, Perowskia, Ulleternell, Stäppsalvia, Röllika, Trädgårdssolbrud, Rudbeckia, Trift, Miscanthusgräs, Backsippa, Kantnepeta, Vädd, Rosenstav, Backtimjan, Kärleksört, Sedum, Iris, Lammöra, Mossflox, Kungsljus, Blå Bolltistel, Marton och många fler. Det viktigaste att tänka på trots att perennerna kan torka ut är att vattna under etableringstiden, när de sätter nya rötter.
Här hittar ni alla våra perenner.
Rudbeckia, Rölleka och Solbrud
Buddleja
Om du har ett soligt ställe i trädgården eller en solig balkong hade jag starkt rekommenderat att plantera buddleja, eller fjärilsbuske som den också heter. Det är en fantastiskt buske som växer flera meter per säsong och översållas med fjärilar. Den klipps ner hårt på våren, den får nämligen blommor på årsskotten och det kan se lite läskigt ut när man kapar hela busken men jag lovar att den kommer skjuta nya skott snabbt. Finns i flera färger och ni hittar alla våra här.
Buskar och klätterväxter
Jag tänker även här ta upp de buskar och klätterväxter som både gillar sol men också klarar en del torka. De finns många men här kommer ett urval: Sandkörsbär, Tok, Buddleja, Spirea, Måbär, En, Tall, Havtorn, Berberis, Silverbuske, Kvitten, Stephanandra, Ginst och många fler. Samma sak gäller här, vattna vid etableringen eller om ni har dem i kruka så vattnas de vid torka. Klätterväxter finns det också många av som älskar sol, Klematis, Humle, Passionsblomma, Vildvin och Klätterhortensia för att nämna några Alla våra buskar finns här.
Tok finns nu i flera, roliga färger och blommar från maj-oktober.
Basilika och andra örter
De finns flera örter som älskar värmen och solen. Basilika är en av dessa, de gillar dock inte torka så den får man vattna. Nyp av blommorna som kommer så fortsätter basilikan att ge skott hela sommaren. Salvia, timjan, oregano och rosmarin är också örter som älskar sol och värme och de sistnämnda tål även en hel del torka. Passar utmärkt tillsammans med prydnadsgräs och sommarblommor i en kruka på balkongen. Ni hittar alla våra örter här.
Dahlior
Vem kan motstå dahlian? Denna underbara växt som ger så mycket blommor att vissa till och med välter utan stöd. Hela sommaren lång blommar den tills frosten tar den på hösten. Och då är det dags att gräva upp knölarna och förvara inomhus. Dahlian kommer i mängder av färger, storlekar och former. Det finns en dahlia för alla! Det är en perfekt växt för kruka men går såklart lika bra i en rabatt. Vi har några krukade dahlior i lager som ni hittar här.
Rosor
En trädgård utan en ros är ingen trädgår. Så brukar det låta och jag kan nog hålla med. Man kan ha rosor på alla ställen där solen lyser. På en balkong, i ett uterum, på en altan eller i rabatten. Alla rosor älskar sol och näringsrik jord, så var noga med jorden om du planterar i kruka. Om du ska plantera i kruka för att ha på en balkong eller på en altan hade jag valt en sort som blommar kontinuerligt eller remonterar. Rosor är inte så svåra som man tror. De gillar näring, vill vattnas vid torka och rabattrosor klipps ner på våren. Resterande rosor klipps vid behov. Här hittar ni alla våra rosor.
Om man odlar i krukor så gäller följande, använd bra jord vid plantering. Gödsla inte de första fyra veckorna men vattna ofta. Ju större kruka du använder desto bättre. Om växten du planterar är härdig i din zon ska den klara av att stå utomhus i en kruka hela vintern. Alltså behövs ingen vinterförvaring som många tror. Våren efter kan du fylla upp krukan med kogödsel och sen gödsla vid behov under sommaren.