Vad är en bärfis?
Av Sylvia Svensson
Bärfisar är en stor grupp av insekter som finns överallt i världen. I Sverige finns 28 arter i familjen bärfisar, Pentatomidae. Kroppen är ganska platt och ryggskölden är tydligt fyrdelad, den ger ett kantigt intryck.
Det är en färgglad familj där färgerna varierar mycket beroende på art. Särskilt i tropikerna finns bärfisar som är starkt färgade i rött, blått och grönt och upp till 45 mm långa! Hos oss är de flesta mest röd- eller gulbruna eller gröna med olika teckningar och ungefär 5-12 mm långa.
Illalukt!
Bärfisen har fått sitt namn för att alla arter sprutar ut en obehaglig luktande vätska för att skrämma bort rovdjur, däribland oss människor som kommer för nära.
Både rovdjur och växtätare
Bärfisar kan vara både rovdjur och växtätare. De arter som är rovdjur är ofta nyttodjur, de äter andra skadegörare som larver och löss av olika slag. De sticker bytet med sin rörliga sugsnabel och suger i sig av innehållet.
De som är växtätare suger växtsaft från blad, frön och blomfrukter mm. En del arter är specialiserade på en eller ett par olika växter som de lever på, oftast buskar och träd. Det finns de som sitter på korsblommiga växter, som kål, men också på jordgubbar, bönor, lusern och kungsljus m fl. Det är bra att täcka plantorna med fiberväv när de är små, det räcker oftast för att hindra bärfisarnas framfart.
I Sverige fortplantar sig bärfisarna under sommaren, honan lägger sina ägg på till exempel ett blad eller en växtstjälk. Honan vaktar sedan äggen och ungarna ibland under flera veckor. De övervintrar som fullbildade insekter samt nymfer i jorden.