Väck dina pelargoner!
Av Sylvia Svensson
Har dina pelargoner, som mina, övervintrat i ett svalt rum inomhus, har de ofta redan nya, gröna skott och ibland även knoppar på gång. Men skotten är ofta långa och taniga och det skulle bli en stor men gles planta som inte gör någon glad. De hoppfulla, långa skotten måste tyvärr klippas ner.
Gör så här!
Börja med att klippa ner skotten på pelargonerna, Ta i rejält, lämna kvar 2-3 "ögon" per skott. Klipp gärna så att de blir ungefär lika långa eller en aningen längre i mitten så att pelargonen får en snygg form.
Ett par veckor efter klippningen eller i samband med det kan du byta jord. Använd gärna pelargonjord, men en högklassig, porös blomjord med leca i går också bra. Jag har inte märkt någon skillnad på om jag planterat om samtidigt eller väntat med klippningen.
Ljus och värme för dina pelargoner
Efter nedklippning ska pelargonerna in i ljuset och värmen, dock inte jättevarmt, 18-20 grader räcker. De kan stå på fönsterbrädan eller i ett uterum som håller bra temperatur. Börja vattna och när pelargonen har börjat växa ordentligt är det dags att tillföra näring i vattnet.
Ta egna sticklingar
Använd det bortklippta till sticklingar. Av samma, långa skott kan du få ut flera sticklingar, ca 7-10 cm långa, som man klipper av upptill strax över ett bladpar. Plocka bort de nedersta bladen och alla ev. blomknoppar på varje del så att bara 1-3 toppblad blir kvar. Dessa sticklingar går sedan bra att rota i vatten. T o m stamdelar med inga blad alls kan rota sig, bara man håller reda på vad som är upp och var som är ner!
Om det är en häng- eller doftpelargon, blir det bättre med att sticka direkt i sandblandad, lätt blomjord i relativt små krukor och dra en plastpåse med lufthål över. Ha sedan sticklingarna så ljust som möjligt, dock inte i direkt sol. Normal rumstemperatur passar dem bra. Senare när de rotat sig, kan man plantera om dem i pelargonjord och lite större kruka.
När sticklingarna i vatten har fått rötter, är det dags att plantera dem i egna krukor i pelargon- eller blomjord.
Glöm inte skriva namnetiketter så att du vet vilken pelargon som är vilken!