Universalklippare - test!
Vi har låtit fem personer, två män och tre kvinnor, testa Fiskars universalklippare. Personerna är av olika längd och vikt och har lite olika fysiska förutsättningar för att testet skulle bli så brett och givande som möjligt.
Fiskars universalklippare
Fiskars universalklippare finns i tre modeller, en kort, en lång samt med teleskopskaft och våra testpersoner har testat alla de varianterna. Gemensamt för modellerna är enligt tillverkaren följande:
- låg vikt, vilket gör det möjligt för de flesta att utföra arbetet.
- invändigt band som ej kan fastna i grenar.
- flexibelt huvud, som ger möjligheten att ställa in just den vinkel du behöver.
- med precisionsslipade skär, friktionsminskande beläggning och justerbart huvud som kan vridas i 230°.
- beskärningssåg samt fruktplockare finns som tillbehör.
Vikt, längd och räckvidd för den korta modellen, UP82: 870 gr, 1580 mm samt 3,5 m. Uppges av Fiskars vara en genial universalklippare som kan användas till högt sittande grenar och till grenar nära marken. Cirkapris i handeln: 699 kronor.
Vikt, längd och räckvidd för den långa modellen, UP84: 1200 gr, 2322 mm samt 4,5 m. Uppges av Fiskars vara en genial universalklippare med långt skaft som kan användas till högt sittande grenar och till grenar nära marken. Cirkapris i handeln: 819 kronor.
Vikt, längd och räckvidd för modell med teleskopskaft, UP86: 1900 gr, 2,4 m samt 4 m. Uppges av Fiskars vara en universalklippare som är lätt att arbeta med tack vare dess låga vikt vilket gör det möjligt för de flesta att utföra arbetet lätt och smidigt. Specifikt för den här modellen är den steglösa justeringen av längden från 2,4 m till 4 m. Cirkapris i handeln: 1 219 kronor.
#Testpersonernas åsikter om universalklipparna#
Nedan följer några kommentarer och åsikter kring de tre universalklipparna:
"Naturligtvis lite svårt att sikta med avbitaren när den befinner sig i lövverket flera meter över huvudet på mig men å andra sidan hade jag inte nått upp till dessa grenar alls om jag inte haft redskapet."
"Att knipa av grenarna krävde ingen styrka eftersom kedjans utväxling är mycket bra."
"Att hålla den långa stången krävs en del styrka och jag skulle tro att den som är svag i axlar och nacke inte orkar hantera redskapet. Nöjde man sig med grenar på lite lägre höjd och hade skaftet något kortare var det inga problem att tukta buskar och träd under i vart fall 15 minuter."
"Styrkan som behövs för att knipa av grenarna är högst rimlig och förändras inte i förhållande till hur långt utfällt teleskopskaftet är."
"Att knipa av grenarna krävde ingen styrka eftersom kedjans utväxling är mycket bra. Grenar av 3 cm/diameter fungerade utmärkt."
"Tuktade mycket stora hasselbuskar på 10 minuter och staplade till och med riset inom den tiden."
"Skulle tro att kedjan som sköter utväxlingen gör att det tyvärr inte går att byta avbitaren mot ett sågblad, annars hade det varit önskvärt och produkten ännu mer användbar."
"Denna kallar jag verkligen en universalklippare. Den når tillräckligt högt för att ta de grenar jag behöver gallra, och i och med att det går att välja på två steg i klipphandtagen går det att välja höjd."
"Kunde ha varit ändå lite längre."
"Den är perfekt för att klippa alla sorters grenar och buskar, har vridbart huvud och klipper upp till 32 mm, utan problem vad vi kunde märka. Jag vet inte om det beror på att den är ny men den skär som i smör både i nytt och gammalt, väldigt bra att jobba med både högt och lågt."
"För NN:s del kunde den varit lite längre men den hade nog blivit lite svajig för mig, man ska ju kunna hålla balansen också. En håller ner trädgrenen och en klipper."
"En för oss mycket bra klippare som vi kommer att använda mycket!"
"Testade olika trädslag och när det gällde det allra hårdaste, ek, gick det inte riktigt att uppnå angiven diameter på de grenar som vi klippte av."
"Däremot: dyr – prisvärd?"
#Sammanfattning positivt - negativt#
Positivt: Trots de olika fysiska förutsättningarna tyckte samtliga fem testpersoner att de tre modellerna av Fiskars universalklippare var mycket bra redskap, att de höll nästintill exakt vad som utlovades och att alla varianterna var väldigt lätta att jobba med.
Att inte alltid ha den fysiska styrkan kan vara nog så frustrerande när det kommer till att klippa sådant som hårda trädgrenar, men den tycks på inget vis vara avgörande när det gäller Fiskars universalklippare - den/de går utmärkt att använda i alla fall.
Negativt: Två testpersoner upplevde att den angivna diametern för klippförmågan hos universalklipparen inte uppnåddes helt när det gällde ek, ett mycket hårt träslag.
En testperson ansåg att den korta universalklipparen kunde ha varit lite längre.
Även priset anses något högt av ett par av testpersonerna och de ifrågasatte om universalklipparen är prisvärd, fast å andra sidan bör det kanske ställas i relation till hur mycket nytta man har av den.
Läs mer om de olika universalklipparna här: Fiskars universalklippare, kort Fiskars universalklippare, lång Fiskars universalklippare, med teleskopskaft
#Att välja stångsekatör#
Det är inte alltid det lättaste att välja vilket redskap man ska ha till sitt trädgårdsarbete. Vad ska du tänka på? Läs gärna den här artikeln: Att välja stångsekatör
#Kommande tester#
Under sensommaren/hösten kommer vi även att testa varianter som kan användas till att plocka frukt och såga träd med, så håll utkik efter de testartiklarna om det är något som intresserar dig!
#Nyhetsbrev Odla.nu#
Vill du få tips om trädgård och odling samt information och fina erbjudanden om våra aktuella växter, fröer med mera? Då är du varmt välkommen att anmäla dig till vårt kostnadsfria Nyhetsbrev här: Odla.nu Nyhetsbrev