Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Under det stora trädet

Har du ett stort, ståtligt träd i trädgården? Ett som man verkligen lägger märke till och i vars skugga det är skönt att sitta under de mest varma dagarna? Grattis, i så fall!

Text: Sylvia Svensson
Foto: Bernt Svensson

Men det kan vara ett problem förknippat med sådana stora träd: under det klarar sig varken gräsmattan eller många känsligare växter, utan här krävs tuffingar. Så vad kan man ha här för att det ändå ska verka frodigt och inbjudande?

Hur skuggigt och torrt det blir under trädet beror förstås på vilket träd det är. Om kronan är tät och grenarna nästan når ner till marken, är det verkligen mycket mörkt och torrt där under. Ett tätt träd fungerar ju som ett paraply: det fångar regnet med sin yviga krona och knappt några droppar når till marken. Värst i detta avseende är nog gran, under den kan endast mycket tåliga skogsväxter komma i fråga, om alls några, beroende på hur pass tätt grenverket är och hur nära marken det når.

Liknande problem är det med träd som har stora, grunda, giriga rötter, sådana som björk, poppel och asp. Då tar trädets rötter all den näring och fuktighet som finns och andra växter i närheten får svälta. Torrast och magrast är det där de unga rötterna hämtar näring, alltså ungefär på samma avstånd som kronans yttersta grenar befinner sig på. De äldre rötterna intill trädets stam tar inte upp vatten och näring, de är bara transportvägar.

Det enklaste vid sådana lägen är då att låta den eventuella mossan vara kvar, för ofta är det så att när gräsmattan inte trivs, flyttar mossan in. En frodig mossmatta kan vara vackrare och skönare än en gräsmatta som inte trivs.

Man kan också lägga en gles, tunn stenbeläggning runt trädet och låta mossan eller låga, tork- och skuggtåliga perenner växa i skrevorna. Men akta trädets rötter om du lägger sten! Ta bara ett högst 10 cm tjockt lager med sättsand och tunna stenar, t.ex. tunn, oregelbunden skiffer eller flata kullerstenar och lämna rejäla gluggar mellan stenarna så att vatten och näring kan passera. Sedan kan man flytta dit en vacker bänk och ett litet bord för sommarens fikastunder, om de nedersta grenarna är tillräckligt högt uppe så man får plats.

Är det däremot ett träd vars krona är luftig och stammen hög, är problemet med skugga och torka inte alls lika stort. Stammens södra sida får ju sol nästan hela dagen och även den norra sidan får ljus både på morgon och kväll. Där kan kanske en "naturlig" blomsteräng passa, då högt gräs inte är lika känsligt för torka som den klippta gräsmattan. Och om ändå inte ängsgräset skulle trivas, finns det en del torktåliga ängsblommor som ändå kan växa bra: prästkrage, nävor, blågull, gökblomster, tjärblomster, blåklockor m.fl.

En sådan äng slås en eller två gånger per sommar, första gången efter att blommorna har hunnit sätta frö, andra gången kanske senare på hösten.

Vid träd vars rötter går på djupet och tar sin näring där mindre växters rötter inte når, kan man plantera mycket mer än om trädet har rötter av den grunda sorten. Djupgående rötter har bl.a. äppelträd, ek, avenbok och rönn.

Så på den södra sidan kan man plantera många olika perenner som gillar sol eller halvskugga på den norra sidan går skuggtåliga växter bra. Närmast stammen är det något fuktigare än i periferin i nivå med grenspetsarna, detta faktum kan man utnyttja när man planerar planteringen.

Tänk på att stora sjok med en enda sorts växt brukar ge en bättre effekt än många små plättar med olika sorter. Så är t.ex. en hel matta med scilla, ormöga (Omphalodes verna), liljekonvaljer eller vitsippor mycket effektfullt när de blommar på våren innan trädet har hunnit skugga marken så mycket. Sedan kan andra, senare blommande växter få komma upp från denna matta och täcka de vissnande bladen, t.ex. dagliljor och iris på den soliga sidan och martagonliljor och hostor/funkior på den skuggiga.

Till en gammal tall med hög stam och tämligen gles krona passar rododendron, azalea och ljung bra som sällskap. De har ju också i stort samma krav på jord och tallens rötter är djupa medan rododendronens är grunda. Under en del av tallen kan man göra en surjordsrabatt med kant av torvblock, bara man inte gör rabatten så nära intill stammen att denna täcks och riskerar att murkna. Hur man gör en surjordsrabatt kan man läsa här.

Under tallen kan man också plantera perenner och marktäckare för soliga, torra platser utan några större åtgärder, kanske tillsätta lite mer jord, bara.

Sådana växter är t.ex.

  • Smultron, Fragaria vesca och dess rosablommande sorter, såsom 'Pink Panda'.
  • Backnejlika, Dianthus deltoides med sorter blommar mitt i sommaren och bildar låga mattor, liksom fjädernejlika, D. plumarius. Släktingen bergnejlika, D. caesius, är något högre.

  • Kattfot, Antennaria dioica, bildar silvriga mattor med rosa blommor på försommaren.

  • Det gör även silverarv, Cerastium tomentosum, men här är blommorna vita.

  • Fler silvriga växter: Artemisia schmidtiana 'Nana', krypmalört och Anaphalis triplinervis, ulleternell.

  • Ängsnäva, Geranium pratense, som blommar med blålila blommor mitt i sommaren.

  • Olika sorters gullris, Solidago, som blommar med gula blommor på sensommaren.

  • Prästkrage, Leucanthemum vulgare och dess förädlade sorter.

  • Skönbinka, Erigeron speciosus med sorter blommar i olika rosa, lila och vita nyanser mitt i sommaren.

  • Bergklint, Centaurea montana, sprider sig snabbt och blommar med blåa blommor i början på sommaren.

    Till torr skugga passar bl.a. följande växter:

  • Waldsteinia, Waldsteinia ternata, som blommar med gula, soliga blommor på våren, annars täcker den marken med vackra flikiga, vintergröna blad.

  • Liljekonvalj, Convallaria majalis, som sprider sig till mattor och blommar med underbart doftande blommor i maj.

    -*Harsyra, *Oxalis acetocella, är en skogsväxt som bildar låga mattor. Blommar med vita blommor på våren. Det finns även rosablommande sorter, 'Purpurea' och 'Rubra'.

  • Vintergröna, Vinca minor, breder villigt ut sig och blommar mest på våren.

  • Sockblommor, Epimedium, finns det flera arter och sorter av. Blommar på våren och bildar sedan vackra bladmattor med fin höstfärg.

  • Bergspring eller svartbräken som den också heter, Asplenium trichomanes, är en låg, torktålig ormbunke som bildar vackra, vintergröna mattor.

    Är det skuggigt men inte helt torrt, passar många skuggväxter. Mer om dem kan du läsa här.


Trädskugga


Dianthus deltoides


Geranium 'Purple Haze'


Solidago x hybrida


Leucanthemum vulgare


Centaurea montana


Waldsteinia ternata


Convallaria majalis


Vinca minor 'Atropurpurea'


Epimedium x yongianum 'Roseum'

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB