Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Trumpeter, basuner och diverse spikklubbor

Det råder en namnförbistring mellan trumpeter, basuner och spikklubbor! Förr hette alla _Datura_ och därmed basta, men nu har botanikerna varit framme och brutit loss trumpeter och basuner. De heter numera _Brugmansia_. Spikklubborna heter dock fortfarande _Datura_.

Text: Sylvia Svensson
Foto: Bernt Svensson


Det råder en namnförbistring mellan trumpeter, basuner och spikklubbor! Förr hette alla Datura och därmed basta, men nu har botanikerna varit framme och brutit loss trumpeter och basuner. De heter numera Brugmansia. Spikklubborna heter dock fortfarande Datura.

Båda släktena tillhör familjen Solanaceae, alltså de är släkt med både potatis och tomat.

Men vilka är vilka då? Man kan grovt förenklat säga att om blomman hänger, är växten en Brugmansia, om blomman står upprätt, är den en Datura. Ingen regel utan undantag, dock.

Ett säkrare sätt att artbestämma växten är att titta på frukten. Daturan har vanligen en bollformad, taggig frukt medan Brugmansian har en avlång och slät frukt.

Brugmansia är en träd- eller buskartad, flerårig ört vars stjälkar med åldern kan bli vedartade och grova nertill. De kan i sydligare nejder vara flera meter höga träd, men det är sällan möjligt hos oss, om man nu inte äger en vinterträdgård.

De oftast mer eller mindre rosa- eller aprikosfärgade heter änglatrumpeter, Brugmansia suaveolens och den röda heter B. sanguinea, röd änglatrumpet.

De vita heter ofta änglabasuner, Brugmansia x candida, och blommar med hängande trumpet- eller rörformiga blommor som även kan vara dubbla, som hos namnsorten 'Flore Pleno'.

Blommorna hinner sällan utveckla frö hos oss, men händer det, är frukterna tagglösa.

Åtskilliga korsningar med egna sortnamn finns, oftast i ljusa pasteller och vitt. Några sorter doftar, andra är doftlösa. Hos de doftande är doften intensivast på kvällen, ibland så kraftig att man kan få huvudvärk eller få lätta hallucinationer av den narkotiska doften.

Av Datura, spikklubba, finns några rena arter i odling. Frukterna hinner ofta utvecklas hos oss och är runda och taggiga. Det är sällan lönt att försöka övervintra Datura, eftersom det går snabbt och lätt att få fram blommande exemplar från frö om man startar i februari-mars.

Indisk spikklubba, Datura métel syn. D. alba, lär vara den vanligaste. Av den finns det några namnsorter: den dubbelblommande 'Alba Plena' (syn. 'Muricata') är mycket vacker. Sorten 'Golden Queen' (syn. 'Chlorantha') är enkel, ljusgul och 'Violacea Plena' är dubbel, mörklila utanpå och ljuslila inuti. Den får ibland också namnet 'Black'.

Datura stramonium, spikklubba, är en storväxt örtartad växt med upprätta, brett trattlika violetta blommor. Dess namnsorter 'Inermis', slät spikklubba samt 'Godronii och 'Talula' och den dubbla 'La Fleur Lilac', slät violspikklubba, går tämligen lätt att köpa som frö på våren, även plantor finns.

Nämnas bör att både Brugmansia och Datura är giftiga och kan orsaka förgiftningssymptom vid förtäring. Växtsaften kan ge hudirritationer och man bör tvätta sig efter att man har tagit i bladen. Doften kan ge lätta förvirringssymptom om man utsätter sig för den länge.

Dessa exotiska växter trivs i solen. De är bra växter att ha i stora krukor i sådana hörn av altanen där de kan stå varmt och vindskyddat. Men de måste vänjas vid solen, inte bara lyftas ut direkt från rumsmiljön. Om man går för fort fram, kan det bli fula brännskador på bladen.

När det inte är frostrisk längre, är det dags att börja vänja dem för utelivet. Första veckan får de stå i skuggan och tas in för natten. Sedan flyttar man dem gradvis till allt ljusare ställen och de får vara ute även på natten. De är mycket törstiga och hungriga och vill ha rikligt med vatten och gödning. Riktigt varma dagar kan man få vattna flera gånger. Gödning behövs 1-3 ggr per vecka beroende på hur mycket man har behövt vattna, alltså om jorden lakats ut av de stora vattenmängderna. Jag tycker att det enklaste är att ge en svagare giva varje gång man vattnar så man inte glömmer bort det.

När de börjar blomma, brukar de nedre bladen bli gula och falla av och stammarna blir kala nertill. Man ska inte bli orolig, för detta hör till och är inte nödvändigtvis tecken på sjukdom eller näringsbrist. Om de däremot ser klena och taniga ut och inte alls vill blomma, är det troligen näringsbrist det handlar om.

Låt dem stå kvar ute på hösten tills det börjar bli risk för frost. Ta in dem då och försök låta bli att klippa ner dem. Om du måste för att du ska få in dem, så klipp så lite som möjligt. Spara om möjligt de långa stammarna, dem kan du ha till sticklingar påföljande vår. Låt växterna stå i ca 10-15 °C under vintern och gärna ljust. Det spelar egentligen inte så stor roll, för de kommer ändå att tappa det mesta av bladen, men det kommer nya på våren. Under vintern behöver de bara lite vatten, bara så att stammarna inte skrumpnar ihop.

I slutet av februari - början på mars är det dags att ta fram dem och plantera om. Ta bort så mycket gammal jord som möjligt och korta in rötterna lite. Egentligen bör man inte plantera om och beskära samtidigt, men det verkar gå bra ändå. Du kan ta lite mindre krukor att börja med om det är svårt att få plats med dem inomhus och byta till större senare. De vill ha stora krukor, 20 - 30 liter. I för små krukor kan blomningen bli dålig eller utebli helt.

Duscha gärna på stammarna då och då för att de nya skotten lättare ska bryta och se till att de aldrig torkar ut. Börja gödsla efter några veckor när bladen har vuxit ut.

Krukorna placeras så ljust som möjligt och ljustillskott ges i form av lysrör. Om du har ett frostfritt uterum eller växthus så kan de flyttas dit när det börjar bli lite varmare, i slutet på mars, början på april.

Beskär dem ordentligt, annars blir plantorna tunna och gängliga. Använd det bortklippta till sticklingar. Kapa dem i längder på 10 - 15 cm, nertill precis under ett öga där de nya rötterna kommer och upptill precis över ett öga, för annars torkar den överblivna biten över ögat ändå.

Man kan rota sticklingarna i vatten, men det går bra även direkt i såjord med en plastpåse med andningshål över tills det bildas rötter. När du ser att de rotat sig, sätt om i större kruka med kraftig blomjord och så byt till ännu större kruka allteftersom plantorna växer.

Frösådd är också möjlig, särskilt när det gäller sorter av Datura, men även Brugmansia-frön finns att köpa på våren.

Det finns dock odjur och elände som kan drabba även dessa giftiga växter. De blir lätt angripna av bladlöss, spinn och vita flygare, särskilt om de står för varmt och i torr luft, som det ju lätt blir inne i ett uterum. Därför är det enklare att ha dem ute på sommaren. Det finns preparat i handeln för att bli av med odjuren, t.ex. Provado-pinnar att förebygga med eller dito spray, om skadedjuren redan är där.
Unga plantor kan angripas av gråmögel.



Brugmansia


Brugmansia
Foto: Oili Kaijomaa


Brugmansia
Foto: Oili Kaijomaa


Brugmansia 'Double White'
Foto: Viktoria Serafin


Brugmansia double.
Foto: Oili Kaijomaa


Brugmansia 'Flamenco'


Brugmansia
Foto: Oili Kaijomaa


Brugmansia
Foto: Oili Kaijomaa


Datura alba


Datura stramonium,
fröplanta

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB