Trollhassel - tapper vinterblommare
Av Sylvia Svensson
Trollhasseln blommar på bar kvist och kan starta redan före jul om vintern är mild och fortsätter sedan fram till april, beroende på väderleken. Om det skulle bli frost skadas inte trollhasseln, den gör bara ett uppehåll med nedböjda blomblad och fortsätter sedan som om ingenting hänt när det blir blidväder igen.
Trollhassel - underbar buske
Trollhassel är en underbar buske med sin ovanliga blomningstid och de lysande höstfärgerna som bladverket ståtar med, så den borde planteras mycket mera. Släktet Hamamelis, trollhassel, består av fem arter varav tre är vinterblommande. Jag berättar här om de två vanligaste trollhasselarterna i våra trädgårdar.
Hybridtrollhasseln är vanligast i våra trädgårdar
Hybridtrollhassel, Hamamelis x intermedia, är en korsning mellan Hamamelis japonica, japansk trollhassel, och Hamamelis mollis, kinesisk trollhassel. Hybridtrollhasseln är den mest odlade trollhasseln hos oss och har större och mer färggranna blommor än vad föräldrarna har.
Hybridtrollhasseln blir en stor, gles buske, upp till 3-4 meter hög och lika bred. De omvänt äggrunda bladen kommer efter blomningen på våren, är gröna under sommaren och får lysande gul, orange och röd höstfärg. Arten är härdig till och med zon 3, namnsorterna kan vara något känsligare men klarar vanligen zon 2 bra.
De bruna, håriga knopparna slår ut i december-april beroende på vädret. Dess blommor är oftast gula i olika nyanser, men det finns nyare sorter med orange, kopparfärgade, röda och brunrosa blommor också. Blommorna är oftast mycket väldoftande.
En av de bästa rödblommande trollhasselhybriderna är 'Diane', men blommorna är något mindre än hos de gulblommiga hybriderna. 'Arnolds Promise' har blommor i en ren gul färg och blommar lite senare. 'Nina' är en dansk, rikblommande sort med stora, citrongula blommor. 'Orange Beauty' har medelstora, och som namnet antyder, orangegula blommor. 'Feuerzauber' har medelstora, bronsröda blommor. 'Copper Beauty' syn. 'Jelena' har stora gula blommor som skiftar i kopparorange. 'Vesna' har mjukt ljusorange, stora blommor. En mycket väldoftande sort med ljusgula, elegant formade blommor är 'Pallida'.
Kinesisk trollhassel är härligt gulblommande
Kinesisk trollhassel, Hamamelis mollis, är en av de mera pålitliga och gulblommande sorterna som ofta har blommor redan i december. Att den också har bland de mest väldoftande blommorna är förstås ingen nackdel. Kinesisk trollhassel är härdig till och med zon 3.
Såhär trivs trollhassel bäst
Trollhasseln vill ha närings- och humusrik jord som kan hålla fukt på ett bra sätt. Jorden skall vara kalkfri, gärna lätt sur. Blanda i sand eftersom jorden ska ha god genomluftning och dränering, stillastående vatten på platsen är direkt olämpligt, liksom tung lerjord. I alltför kompakt jord kan trollhasseln ibland drabbas av mjöldagg.
Beskärning ska helst inte utföras annat än om du vill gallra ut några gamla, risiga grenar någon gång. Det görs i så fall på senhösten.
Trollhassel tillsammans med andra växter
Trollhasseln ser fin ut planterad i framkanten av större buskage och särskilt framför vintergröna växter och rododendron. Det är väldigt vackert med en underplantering av växter som trivs i samma slags jord, till exempel vårljung, Erica carnea, vintergäck, Eranthis hiemalis, julros, Helleborus, olika sorter och vintergröna, Vinca minor. Dessa växter förstärker den tidiga blomningen ännu mer och gör att det blir en riktig vårvinterhörna!