Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Trädgårdsårets sista arrangemang

Vi är många som alltid vill ha en fräsch bukett på frukost- och kaffebordet och gärna skall den vara plockad från den egna trädgården eller varför inte bestå av vilda blommor från markerna i omgivningen.

Text: Sylvia Svensson
Foto: Bernt Svensson


Men sommarens sista ros har kanske redan gett upp och det finns inga blommor att hämta i trädgården. Men det finns annat, bara man tittar med det ögat!

Guldgruvan i sammanhanget är alla vintergröna träd och buskar, de som bildar den gröna stommen i vinterträdgården. Vad vore trädgården utan dem! Ju fler sorter med olika strukturer du har, desto variationsrikare kransar och buketter kan du komponera med några kvistar som du nupit här och där på undanskymda ställen. Är det så att du inga passande växter har själv, så brukar hjälpen vara nära: på torget säljs det kvistar så här års!

Buskar och småträd med vackra bär är en annan källa att ösa ur när det inte finns blommor att ta till.

Jag har gjort några enkla idébuketter och ett förslag till en enkel adventskrans med sådant material som finns i trädgården nu i november-december. Vi har fotograferat några av dem här hemma på de kala bohusklipporna, dess mjukt gråtonade granit får bukettens färger att skimra även när solen lyser med sin frånvaro!
I det första rödvita arrangemanget, gjord i en grund, vit porslinskål med oasis som stöd åt grenarna, ses silvriga kvistar från en koreagran, *Abies koreana*, och från en blå fjädercypress, *Chamaecyparis pisifera* 'Squarrosa'. De vita bären i förgrunden är snöbär, *Symphoricarpos rivularis* 'E'. De stora röda till höger är en klase från en bukettapel, *Malus sargentii*, de små röda nyponen i mitten kommer från en japansk klätterros, *Rosa multiflora* och de större nyponen från en vild stenros, *Rosa canina*. En liten klase oxelbär finns till vänster i framkanten och de bruna kottarna är helt enkelt alkottar.
Det andra arrangemanget i går i blåvita toner, kryddat med några gulgröna sälgkvistar. En enkel glasskål fungerar som vas och här är det vintergröna kvistar av vanlig murgröna, *Hedera helix*, med outslagna, brungula knoppar, som fungerar som bas. De vita bären är även här snöbär, en mycket användbar växt till snitt! Kvistarna med de blådaggiga bären och några kvarsittande gula blad kommer från den vilda slån, *Prunus spinosa*, som bildar ogenomträngliga snår här längs Västkusten.
Är hösten så långt gången att alla bären redan är uppätna av hungriga fåglar, finns det ändå alltid något att sätta i en vas. Det behövs bara några alkvistar med kottar och outslagna hängen, ett par gulgröna sälgkvistar och en kvist murgröna med knoppar, för att de likaså knoppiga kvistarna av kryptomeria, *Cryptomeria japonica*, skall få liv.
Ett par smågrenar av gul trådcypress, *Chamaecyparis picifera* 'Filifera Aurea' lättar upp med sina tunna "trådar" till blad. Klätterbenvedens, *Euonymus fortunei* 'Blondie' och järnekens, *Ilex* 'Golden King', gulbrokiga blad ger ännu mer solsken åt detta arrangemang som nästan ger vårlängtan.
Eftersom det snart är advent, kan man passa på att ordna ett enkelt adventsarrangemang i en sådan här gammaldags kransformad vas, alltså en porslinsring som man kan ha vatten i och smycka med kvistar och ha ljus i ljushållarna. Här har jag ordnat en sådan i blåa toner, med blåa ljus och blådaggiga slånbär, ihop med silvriga barr av koreagran och en blå fjädercypress. Den likaså silverskimrande perenna växten rosenplister, *Lamium* 'Silver Queen', är ofta mer eller mindre vintergrön och den har fått bidra med några rankor för att lätta upp.
Så ta en titt i trädgården även om där inte längre finns blommor, för visst går det att få ihop till tjusiga arrangemang ändå!

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB