Trädgårdens vinterskydd
Av Sylvia Svensson
Det är särskilt de unga prydnads- och fruktträden och de ömtåliga buskarna som mår bra av att få ett skydd om sig.
Skyddet bör du lägga på när tjälen börjar gå in i jorden och det fryser till. Om du lägger på täckningen för tidigt eller täckmaterialet är blött, kan det däremot skada växter genom att gynna mögel- och förmultningssvampar.
Men slå in skyddets stödpinnar innan jorden fryser till, senare är det ju svårt att få in dem. Även nätskyddet kan tas på nu innan jorden fryser till.
Ska du skydda växter som står så att snön från taket kan rasa på dem och skada dem, kan du också bygga skyddsanordningen redan nu.
Träd och buskar
Skydda unga träd och buskar med metallnät eller med ett tätt plastnät. Det finns också plastspiraler att skydda stammar med. Men tänk på att skydda stammen tillräckligt högt upp, för står djuret på snön, når det högt.
Trampa gärna också på snön så att eventuella sorkar och möss inte kan skada stammen längst ner genom att gräva gångar under snön.
Du kan också lura viltet genom att binda icke-begärliga växtgrenar runt stammarna. Sådana är t.ex. gran- eller häggkvistar som gör att växten luktar ”fel” för viltet.
Städsegröna växter behöver skydd mot solen
När vi kommer till vårsidan av året och solen börjar bli intensivare, är det dags att skydda de städsegröna växterna mot vårsolen för att inte drabbas av tjältorka. När solen värmer på men marken är frusen, kan växten inte ersätta det vattnet som dunstar, utan resultatet kan bli torra barr och kvistar.
Därför bör man täcka de städsegröna växterna med juteväv eller den gröna vinterskyddsväven innan vårsolen börjar gassa. Skyddet ska vara luftigt och inte för tätt.
Tänk på att den vita s.k. växtskyddsväven som används på våren för att skydda växter mot frost inte passar som vinterskydd, eftersom den släpper in ljus och kan samla värme.
Ös också in torra löv under buskarna och ankra gärna dessa med granris. Särskilt bra för rododendron som har grunda rötter.
Perenner
De vanliga perennerna som sover under jorden brukar inte behöva något särskilt vinterskydd, snön är det bästa skyddet. Lägg eventuellt på granris som hjälper till att samla snö på växterna.
Skydd kan dock vara berättigat till stenpartiväxter, särskilt om dessa är något ömtåligare sorter eller har vintergröna blad. Även här bör torra löv och granris läggas på, men även sandig jord eller vinterskyddsbark kan ösas runt växten så att den får bättre skydd för rötterna.
Ännu bättre skydd blir det om man lägger en vinterskyddsväv under granriset. Glöm dock inte att ta bort den på våren!
Är växten annars vinterhärdig men inte gillar vinterfuktighet, kan du lägga t.ex. en plexiglasskiva eller taktegel på glänt över växten. Bra t.ex. för taklökar, fetbladsväxter och vissa liljor som kungslilja samt stäpplilja.
Klätterväxter
Ömtåliga klätterrosor och klematis kan du skydda med juteväv eller vinterskyddsväv som du binder fast mot väggen över växten. Ta tillräcklig stora tygbitar så att de även kan läggas över rötterna som skydd.
Du kan också ta loss växten från väggen och böja ner den och lägga på skydd. Samla i så fall ihop växten inne i skyddsväven.
Om växten är extra ömtålig, kan du också lägga på torra löv på väven och ankra dessa med granris. När sedan snön lägger på det hela så är det ett effektivt skydd.
Ta bort skyddet på våren när tjälen har släppt och det inte föreligger fara för strängare frost.