Trädgårdens torraste knölar
Bruna, murriga torra knölar och lökar. Det är nu de ska planteras för att utvecklas till trädgårdens sköna juveler när sommaren står i sitt vackraste flor. I år är sorterna flera än någonsin så, varje smakriktning kan få sitt. De spännande namnen utgör en lockelse i sig, Afrikas blå lilja, doftlilja, tofslilja och kalla. Naturligtvis också den traditionella dahlian och gladiolus som båda verkar få en renässans i år.
Det är som ett under varje gång. Att dessa torra, fula knölar kan utvecklas till något så strålande vackert. Det är nu man planterar de högsommarblommande skönheterna. I år finns det mer än någonsin att välja på.
En rundtur i trädgårdsbutikerna visar att man har hängt på den europeiska trenden med massor av spännande knölväxter. Knölväxter som dahlia och gladiolus har haft en nedgång under en period men nu verkar det som om de har kommit igen med stormsteg. Bland dahlior hittar vi många trevliga sorter. De mest spännande har mörkt rödbruna blad som ger en härlig kontrast till de färgstarka blommorna.
Den röda Bishop of Llandaff med mörkröda blommor och den orange Sunshine med röd innerkrans är två trevliga sorter. Tillsammans med gråbladig eukalyptus får man en vacker kombination.
Blommande grönsaksland
Vi blir mer och mer inspirerade av den gamla viktorianska trädgården där man blandade grönsaker och blommor i härliga mönster. Varför inte prova en egen variant i år. Plantera dahlior eller gladiolus i rader mellan grönkålen och dillen. Blommorna, grönkålsbladen och dillen blir fina blomsterarrangemang till sensommarfesten.
Tänk bara på att dahlian, beroende på sort, kräver relativt stort utrymme.
En annan växt som borde användas mycket mer är den underbart vackra doftliljan, Gladiolus callianthus. Blommorna är vita med mörkviolett teckning och sitter samlade i en öppen klase. Den blir ca 90 cm hög och har som namnet antyder en fantastisk doft som sprider sig i den ljumma sommarkvällen. Plantera den i grupper tillsammans med rödkålen och effekten anslående.
Exotiska skönheter för krukorna
De flesta av de knölblommande växterna passar att plantera i rabatt. Det finns dock två exotiska knölar som är särskilt lämpliga för att plantera i vackra krukor. Frilandsagapantus med det vetenskapliga namnet Agapanthus campanulatus och den något mindre härdiga Afrikas blå lilja, Agapanthus praecox, är mycket gamla växter som kom till England i slutet av 1600-talet. Det är typiska orangeriväxter som trivs med en sval frostfri vintervila. Så här års har de vaknat till liv igen och bildar en stor dekorativ bladrosett varur de knappt meterhöga blomstänglarna växer fram under sommaren. De himmelsblå blommorna sitter i en stor boll och är mycket hållbara.
En annan spännande växt fläckig tofslilja, Eucomis bicolor. De stora bladen växer upp i spiralform och har violetta prickar på utsidan. På högsommaren kommer de kraftiga blomaxen med tätt packade blommor som avslutas med en krans av högblad i toppen som gör att det hela liknar en ananas. Både Afrikas blå lilja och tofsliljan vill ha mycket vatten och näring under sommaren och en solig placering.
Till dammen eller i en tudelad tunna kan man odla vit kalla, Zantedeschia aethiopica. Det är en växt som blivit mycket trendig, både som snittblomma och som krukodlad. Den kan användas både som vattenväxt och som vanlig krukplanta, bara den får mycket vatten. De vita högbladen är mycket stora och välvda. Blommorna sitter på en smal blomkolv som effektfull kontrast.
Så här lyckas du:
Köp knölarna tidigt på våren. Se till dahliaknölarna visar små ögon som senare ska bli skott.
Förkultivera i stora krukor för tidigare blomning. Vattna sparsamt tills skotten kommit upp och börjat växa. Dahlian blir tätare och knubbigare om den toppas när den är ca 15 cm hög.
Plantera ut när faran för nattfrost är över. Planteringsavstånd för dahlia 50-75 cm beroende på hur höga de blir. Gladiolus ca 15 cm mellan knölarna.
Vattna och ge näring regelbundet under sommaren.
Samtliga växter tas in och förvaras frostfritt under vintern eller får hamna i komposten för att ingå i kretsloppet.
Plantera liljor och dahlia tillsammans i kruka. Här med lavendel i förgrunden. Foto: Birgitta Geite
De torra dahliaknölarna blommar tidigare om de förkultiveras i kruka. Foto: IBC