Trädgård i Väst
Trädgårdsdrömmar för hela slanten.
I fredags, den 2/4, startade Trädgård i Väst. Den första trädgårdsmässan i Göteborg sedan 1923 var ett faktum. Härligt! Det här med enormt ökat odlings- och trädgårdsintresse märks ju också här på Odlas sidor, massor av besökare och frågeställare. Så ock på mässan.
Där hade många intresseföreningar sina montrar på Råd- och tipstorget. Där fanns Sällskapet Trädgårdsamatörerna med sitt fina torvparti, Koloniträdgårdsföreningen med en rar stuga där fåglarna kvittrade.
Rosensällskapet med förföriska rosenbilder. Fuchsiasällskapet med en massa små lovande plantor att köpa, Bonsai- Orkidé- och Kaktussällskapen med sina resp. specialområden och Örtasällskapet med doftande krydd- och färgväxter att beskåda, bland många andra.
Intresset för just örter verkade vara mycket stort. Det kan man väl kalla för 90-talets trend.
Trenderna går som bekant igen, det var ju högsta mode även vid förra sekelskiftet, då det fanns örtkryddor i varje trädgård.
Många vill återigen ha sin egen kryddtäppa i trädgårdslandet eller varför inte i krukor på altangolvet eller på balkongen. Kanske för att få veta hur kryddorna är odlade, hemmavid kan man ju bestämma själv hur man vill ha sin odling. Flera utställare hade specialiserat sig på just örtkryddor. Folk sågs släpa hem kassar med olika kryddörter: den stolta libbstickan, som förr skulle växa vid varje kökstrappa för att hålla häxor och onda andar borta, sågs vaja i var och varannan kasse, basilika, rosmarin, salvia och timjan skickade doftpuffar runtomkring och påsar med olika sorters sättlökar prasslade löftesrikt.
Även blomsterlökarna hade rykande åtgång. Holländarna hade kommit med allt från bruna smala korvar, som förhoppningsvis skall bli Incarvilleor, till alla sorters knölar och lökar av dahlior, gladioler, afrikas blåa liljor, amaryllisar och mycket mera.
De olika västsvenska plantskolorna hade i sina montrar gjort stora, fina arrangemang för inspiration och idéer med sten o vatten och förstås en massa fina växter.Perenner och sommarblommor prunkande i deras montrar och intresset verkade vara på topp även för dessa. Årets perenn, jättedaggkåpan, Alchemilla mollis, såldes flitigt, liksom förra årets, röd solhatt, Echinacea purpurea Magnus.
Även fröförsäljningen verkade gå bra, inte minst alla de underbara varianterna av luktärt!
Fritid Göteborg och STAF hade byggt upp Historiska trädgårdar att besöka, Botaniska trädgården var där med en vagn full av rariteter och ett fantastiskt arrangemang med orkidéer, Liseberg visade oss början på sin kommande blomsterprakt i form av frösådder och sticklingar, för att inte tala om de två magnifika stamfuchsiorna!
I landskapsarkitekternas rådgivningshörna kunde man få sin trädgård planerad.
Intresset för pilflätning har kommit under de senare åren, nu fanns det monter med olika roliga pilflätningsprodukter att beskåda. Mycket stenprodukter, trädgårdsprylar och -böcker fanns det också, så alla fick säkert sitt lystmäte här.
Ulla Hasselmark höll i all information från stora scenen, där föredrag om t.ex. hur du gör en egen japansk trädgård, hur du använder kryddor i maten, krukodling av prydnadsväxter och sommarblommor, fuchsior o pelargoner m.m. avlöste varandra.
I Skafferiet höll Jonas Borssén i grytorna och lagade mat med kryddor och framförallt med chili.