Träd med vacker bark - kopparlönn
Text & Bild Lars Forslin
Kopparlönnen, Acer griseum, har en fantastisk kanelbrun bark med metallisk lyster. Kopparlönnen är ett första klassens trädgårdsträd tack vare sin beskedliga storlek och sina stora prydnadsvärden året runt. Inte bara barken är vacker, utan de treflikiga bladen får i likhet med många andra lönnar en kraftig och vacker färg på senhösten.
Lövsprickningen en begivenhet då löven när de slår ut först skiftar i orangebrunt och sedan får en rosa, sedan grön, anstrykning innan de blir gröna. I samband med lövsprickningen kommer också de gröngula, klockformade blommorna i klasar om 3–5 stycken. Fruktsättningen är riklig och ”näsorna” sitter kvar länge över vintern.
Kopparlönnen växer långsamt
I Sverige är kopparlönnen härdig i zonerna 1–3 och växer relativt långsamt; efter 10 år är höjden ca 3 meter och endast i våra varmaste områden blir trädet 10–12 meter och detta efter 30–40 år.
#Skyddat läge#
Eftersom kopparlönnen inte är det mest robusta trädet så är det några saker man bör tänka på när man väljer en växtplats. Läget bör vara vindskyddat, soligt till halvskuggigt, och jorden mullrik och fuktighetshållande samt inte alltför tung (lerig). Man kan gärna skämma bort trädet och preparera växtplatsen med rikligt med lövkompost; någon annan gödsel behövs inte.
Välj rätt kopparlönn
När man väljer exemplar så kan man tänka på att välja ett med ganska låg förgreningspunkt, eftersom det är stammarna som är det allra tjusigaste med växten. Kopparlönnen har ofta en lågt ansatt krona, så det brukar inte vara svårt att få fram många och väl synliga grenar. Det finns även plantor i buskkvalitet, vilket innebär att det kommer flera stammar ända nedifrån marken.
Plantera kring kopparlönnen
En kopparlönn kan gärna vara stommen i ett mindre eller större woodland. Med det vinner man flera saker: med växter runt om så undviker man att skada trädet med gräsklipparen, vilket ju är en av de vanligaste dödsorsakerna hos unga träd i våra trädgårdar. Många perenner uppskattar också mullrik och fuktighetshållande jord, och tänk så tjusigt det kan bli med perenner och lökväxter kring den kopparröda stammen!
#Vackra bladverk#
Passande arter med vackert bladverk kan vara till exempel vårblommande lungört och kaukasisk förgätmigej. Bägge finns i former med vackra bladteckningar som ger en diskret skönhet även efter vårens blomning. För ett halvskuggigt läge är olika funkior ett utmärkt val och vi ska inte glömma att nämna jättedaggkåpan som ju klarar i stort sett alla tänkbara lägen, liksom även olika nävor.
#Lökväxter#
Bland lökväxter kan man ha ett tidigt flor med krokus och kanske narcisser och sedan bollökar av den högre typen, vilka blommar tidig försommar med sina blåvioletta klot, speciellt snygga mot jättedaggkåpans limefärgade blommor.