Tokar
Tokar, Potentilla fruticosa.
Ölandstok är en liten, nätt buske som av någon anledning har fått tråk-stämpeln på sig, kanske för att den flitigt användes som häckväxt på 70-och 80-talen. Dessa buskar är nu ofta förvuxna och risiga, varför folk har börjat tröttna på dem.
Men antingen med en radikal nerklippning då man tar ner den helt 10 - 15cm ovanför marken på vårvintern eller genom att gallra ur de äldsta grenarna samt att ge en rejäl jordförbättring på våren, kanske det ändå blir en hyfsad häck av dem, försöka duger.
På senare år har det kommit en hel radda nya sorter som är allt annat än tråkiga! Om man tittar närmare på buskarna, ser man de vackra, silvriga bladbaksidorna och de glada, små blommorna som börjar komma redan i maj och så fortsätter busken att blomma långt in på hösten.
Många sorter är dessutom mycket härdiga, vissa till och med zon 8, som t.ex. den rena arten Potentilla fruticosa, ölandstok.
Tokarna är dessutom mycket förnöjsamma och ställer små krav på jorden, men de trivs bäst i en sandhaltig, god trädgårdsjord som inte är för fuktig.
Soligt läge ger bästa blomning, även om de tål någon skugga. "Feta", lerhaltiga jordar ger också sämre blomning.
Växtsättet kan variera från över meterhöga, upprättväxande och minst lika breda "jättar" till marktäckande småbuskar på någon dm. Även storleken på blommorna varierar, allt från 1 cm vida till ca. 3-4 cm.
Förutom till häck, kan tokar användas som fristående buskar, i buskage med andra buskar, i stora krukor, de små sorterna passar också i stenpartiet.
Blommorna kan vara allt från rent vita via blekt månskensgula till riktigt livligt klargula och gulorange. Dessutom finns rosa i olika nyanser och några sorter har nästan röda blommor.
Vi visar några bilder med tokar i olika färger, men det finns mycket mer att hitta i plantskolorna.