Tidigblommande perenner
Nu när vi har klarat av den lååånga bleka vintern, längtar vi som mest efter färg och blomsterfägring.
Det finns ju en hel del lökväxter som blommar tidigt på året, dem har jag skrivit om vid flera tillfällen. Men det finns även perenner som kommer upp så fort tjälen släpper och som börjar blomma nästan meddetsamma när de väl har hunnit utveckla några blad.
Gemensamt för sådana tidiga perenner är att de är härdiga och tuffa och också klarar en mindre frostknäpp om så skulle vara.
Den allra första i blom är vanligen våradonis, Adonis vernalis, vars gula solar lyser i stenpartier så fort snön har försvunnit och lite vårvärme har hunnit värma jorden.
Släktingen guldadonis, A. amurensis, och dess dubbla variant 'Plena' är lika tidiga.
Gullflocka, Hacquetia epipactis, går inte heller av för hackor i tävlingen om vem som är först ut med blommor! Denna lilla tuffing kan vara framme och lysa så fort snön har försvunnit.
Andra tidiga vårglädjeväxter är många vivor, i synnerhet gullvivan, Primula veris, violvivan, P. x pruhoniciana och bollvivan, P. denticulata, som tycks vänta "färdiga" med knoppar och allt just under markytan på att snön ska smälta bort och det ska komma lite värme. Då är bladen vips där och blomstjälkarna sträcker på sig.
Det finns numera många olika sorters hjärtbergenior, Bergenia cordifolia och dess hybrider, att köpa. De är oftast vintergröna, eller ska vi säga vinterröda, då många har en fin vinröd vinterfärg på bladen. De är också tidigt framme med blommor, särskilt om de står i soligt läge. Blommorna är vanligen rosa i olika nyanser men även vitt finns.
Vårkrage, Doronicum orientale, är gulblommig med prästkrageliknande korgblommor. Det finns även dubbla namnsorter, t.ex. 'Frühlingspracht'. En verkligen pigg syn där den blommar i vårsolen.
Skogsvallmo, Hylomecon japonica, den charmiga vallmo-släktingen är även den lysande gul. Passar bra i woodland i halvskuggigt läge. Har djupt flikiga blad och enkla, vanligen 4-taliga blommor.
Gulltörel, Euphorbia polycroma bildar lysande gula "halvbollar" i vårrabatten. Senare kan man klippa ner den och den kommer åter med nya snygga bladrosetter senare på sommaren.
Flera lysande gula blommor i vårträdgården är olika sorters smörbollar, som vår vilda Trollius europaeus och kulturformen T. x cultorum. Kanske tidigast av alla är namnsorten 'Earliest of All' som namnet antyder! Fler arter ingår i släktet, t.ex. T. chinensis, kinesisk smörboll.
Den andra tidiga våtmarksväxten är kabbeleka, Caltha palustris, som i likhet med smörbollen passar bra vid vatten, och det finna flera namnsorter.
Tidigast av sipporna brukar blåsippan, Hepatica nobilis, vara. Det finns numera åtskilliga namnsorter till salu, då den vilda arten är fridlyst och varken får plockas eller grävas upp på de allra flesta håll.
Inte långt efter kommer kusinen vitsippa, Anemone nemorosa. Här kan man hänge sig åt samlarmani, det finns redan många namnsorter och fler blir det hela tiden!
Tidigast av violer är vanligen den lilla, underbart doftande doftviolen, Viola odorata. Det finns namnsorter som är vita eller rosa i olika nyanser, den rena arten är blåblommig.
Tusensköna, Bellis perennis, kan börja blomma redan i januari-februari om vintern är snöfri och mild eller ha sina knoppar i stargroparna precis vid markytan under snön.
Tidig i blom är också vinteriberis, Iberis sempervirens, med sina mattor av vita blommor. Den blommar så mycket att de tunna, vintergröna bladen täcks helt under de vita, ca. 3-5 cm breda blomflockarna under några veckor på våren.
Ytterligare låga mattbildande perenner i vårträdgården är aubrietior, Aubrietia x cultorum, av vilken det finns många namnsorter i olika blåa och rosa nyanser till salu.
Vårbräsma, Cardamine enneaphyllos (syn. Dentaria enneaphyllos) kommer upp och blommar tidigt med krämgula klockor. Släktingen violbräsma, C. heptaphylla och den mycket liknande C. pentaphyllos har ljuslila blommor.
Liknar vårbräsma gör äkta vallört, Symphytum officinale, som har blekt gula eller blålila hängande klockblommor. Även denna är tidigt upp ur jorden och blommar samtidigt med påskliljorna.
Olika sorters nunneörter, Corydalis, är också tidigblommande. Det är ett stort släkte med många vackra örter. Nämner här den mycket välkända gula nunneörten, C. lutea och dess större släkting, sibirisk nunneört, C. nobilis. Båda dessa har gula blommor. Stor nunneört, C. solida, är lilarosa, men det förekommer ett antal namnsorter av den, med röda, rosa och vita blommor.
Söta vårärten, Lathyrus vernus, är en yvig, 30 cm hög, sirlig perenn med små ärtblommor i rosalila. Flera namnsorter med lite skiftande blomfärger i den rosa och lila färgskalan finns.
En låg vedartad växt är vårljung, Erica, helt underbar med sina knoppar som övervintrar och slår ut tidigt på våren så fort vårsolen börjar värma. Ibland blommar den redan delvis under snön!
Sockblomma, Epimedium, finns i flera arter och namnsorter. Alla är tacksamma i något skuggiga lägen, som marktäckare under glesa buskar och träd och i rabattkanter. Blommar tidigt med antingen gula, vita, röda eller rosa blommor i olika nyanser.
Andra tidiga halvskuggans perenner är Brunnera macrohylla som på svenska kallas kaukasisk förgätmigej. Den liknar mycket den svenska kusinen förgätmigej, Myosotis palustris syn. M. scorpoioides, men är högre och glesare.
En liknande växt är Omphalodes verna, ormöga, som även den påminner om förgätmigej med sina himmelsblåa blommor i samma form.
En av de tidigare perennerna i blom är lungört, Pulmonaria. Jag har skrivit en separat artikel om denna förtjusande vårväxt.
När man talar om tidigblommande perenner ska man inte heller glömma bort julrosorna, Helleborus. Separata artiklar om dem kan du läsa här: Helleborus, julros och Drömmen om nästa vår.
Som synes, finns det mycket blomsterfägring att välja på redan för den tidiga våren. Man kan skapa en trädgård som blommar nästan hela den snöfria delen av året genom att välja växter med olika blomningstider från tidig vår till senhösten.
Hacquetia epipactis 'Variegata'