Tibast - farlig skönhet
Av Sylvia Svensson
Många känner inte till tibast och undrar över vad det är, denna cirka meterhöga lövfällande buske med sina stelt upprätta grenar.
Tibast är vårblommande
Tibast, Daphne mezereum, blommar alltså på bar kvist på våren, ofta redan i mars medan det ännu kan vara gott om snöfläckar på marken. De stjärnformade blommorna öppnar sig innan de smala bladen med sina blågröna undersidor, och som sitter samlade i grenarnas spetsar, har hunnit utvecklas.
Tibasten är giftig
Efter blomningen får tibasten klarröda, vidrigt smakande, nästan runda bärlika stenfrukter som sitter kvar under sommaren. Tänk på att hela växten är mycket giftig, så lär barnen att absolut inte röra busken eller smaka på bären om du har sådana i omgivningen!
Så trivs Tibast bäst
Tibast kan knappast förväxlas med andra arter, den har en så speciellt utseende. Den finns vildväxande i hela landet om än inte särskilt vanligt förekommande, och växer oftast i mullrika skogar och lundar, skogsbryn och åkerkanter.
Tibast finns i fler namnsorter
Många tycker att tibasten är så vacker att den platsar väl i trädgården, och visst, vacker är den. Det finns, förutom några rosa namnsorter, även en varietet, Daphne mezereum var. alba som har vita blommor och gula frukter. Även denna är mycket giftig.
Andra vinter- och vårblommare Trollhassel och hybdridkejsarolvon är två exempel på andra vinter- och vårblommare. Du kan läsa om dem här: Trollhassel - Tapper vinterblommare