Testa grobarhet
Av Sylvia Svensson
Använd ett plasttråg eller en glassbytta och en passande bit grön oasis, den sorten som används till snittblommor. Häll på så mycket vatten att oasisen är helt vattendränkt och så se till att vattnet inte tar slut under groningen.
Så till själva såningen Ta några kaffefilterpåsar, klipp ”fickor” av dem så att den övre kanten inte är helt jäms med den undre för att underlätta öppnandet, se bild.
Skriv växtens namn på fickorna med blyerts och fukta dem sedan. Stoppa ett par tre frön i varje ficka och placera det hela på oasisen.
Förvara sådden på ett varmt ställe och redan efter någon dagar kan du vanligen se om fröna är grobara genom att de sväller och snart skickar de ut en liten rot också.
När det syns början till en rot, planteras fröna i egna krukor med blomjord och sand. Men var försiktig så den späda roten inte går av när du hanterar fröna! En pincett är bra att ha! Och glöm inte en namnsticka!
Krukorna placeras varmt och ljust! När hjärtbladen tittar fram, kan man placera krukorna lite svalare och ev. ännu ljusare utan direkt sol.
Metoden fungerar särskilt bra till tomat, chili, pelargon eller andra större frön.
Frön som kräver kylbehandling Är fröna sådana som vill ha kylbehandling, kan du ta en liten plastpåse och vermikulit. Sedan ”sår” du dem i påsen och ställer det hela i kylskåpet.
Min väninna har med denna metod t o m lyckats att få de färskgroende Helleborus-fröna att gro, trots att de hade hunnit torka emellan. Färskgroende betyder ju att man inte ska låta fröna torka, utan de ska sås omedelbart efter frömognaden. Därför är det svårt att lyckas med köpefrön av Helleborus.
Istället för vermikulit kan man använda fuktat hushållspapper. Man får hålla ett öga på fröna och kolla då och då om det bildas rötter. Då tar man ut fröna och planterar dem i jord och fortsätter som ovan, förutom att dessa växter vanligen vill växa till sig svalt och ljust.