Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998

Ta hand om julgranen

Snart står den där, pyntat och väldoftande! Julgranen som vi vill ska behålla sina barr i flera veckor. Odla.nu berättar hur du tar hand om din julgran!

Av Katarina Kihlberg

Ju färskare granen är när du tar in den, desto längre håller den sig fin. För oss som köper färdighuggen gran är det svårt att veta hur länge den har legat hos säljaren. Men har du en gång köpt en gran som höll fint hela julen så gå helt enkelt tillbaka till samma försäljare varje år.

Har du dålig erfarenhet så fråga vänner och bekanta om de har tips på bra försäljare.

Sköt din julgran så här!

Vid det här laget vet nog de flesta att granen kan behöva lite tillvänjning innan den tas in i värmen. Ställ den någon dag i garaget eller farstun först så temperaturskillnaden inte blir så brutal. Glöm inte att ge den vatten redan i farstun!

När granen väl ska in så gör du ett färskt snitt i foten. Då suger granen vatten bättre eftersom de kanaler i stammen som leder vatten öppnas upp. Placera helst inte granen nära ett påslaget element eller bredvid kaminen, där blir det lätt för torrt.

När granen är på plats och står rakt och fint i foten är det bara att börja vattna. Fyll på varje dag! Strunta i alla glada tips om att ha socker eller magnesyl i vattnet. Bara vanligt kranvatten vill granen ha!

Tar granen död på krukväxter?

Jag har själv ingen erfarenhet av att mina krukväxter gått hädan när granen kommer in. Men visst är det så att granen kan påverka både snittblommor och krukväxter. Detta beror på ett ämne som heter etylengas som all växtlighet producerar under sin mognadsprocess. När granen kommer in i stugvärmen kan den börja avge så mycket etylengas att andra växter börjar mogna för snabbt och går över i vissnestadiet. Även frukt kan galoppera iväg i mognaden och börja ruttna.

En helt nyhuggen gran avger extra mycket etylengas när den kommer inomhus. Så om du hugger själv är det bra att lämna granen ute ett par dagar innan den plockas in i stugan.

Turligt nog så är flera av våra vanliga julblommor rätt okänsliga för etylengasattacken från julgranen. Lökväxter, cyklamen, primula och azalea berörs inte nämnvärt.

God julgransjakt önskar jag er alla!