Sylvias rabarberpaj
Dela ca. 10 någorlunda stora stjälkar (600-700 gram) i 3 cm bitar.
Sjud bitarna på svag värme med 1,5 dl socker tills de mjuknar men inte går sönder, de får inte koka.
Botten:
100 g smör eller margarin
1 ägg + 4 äggulor
1,5 dl socker
1,5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
Smält matfettet och låt svalna.
Vispa ägg + socker pösigt.
Tillsätt mjölet blandat med bakpulvret och sist det smälta fettet.
Häll smeten i en stor smord och bröad form (ca 25 cm diameter). Grädda i 200 C ca 15 min.
Stjälp upp kakan på ett ugnssäkert fat.
Maräng:
4 äggvitor
2,5 dl socker
Vispa äggvitorna i en skål till vitt skum. Fortsätt att vispa och tillsätt sockret lite i taget till marängen är styv.
Lägg rabarbern på kakan och häll spadet över.
Bred marängen över kakan.
Sätt in kakan i ca. 125 C värme tills marängen torkar något på ytan och får lite färg, ca en halvtimme (se min bild).
Servera som den är när den har kallnat.
En annan busenkel rabarberpaj görs så här:
Dela rabarbern i bitar. Lägg dem i en ugnssäker form och blanda med 1 msk potatismjöl + 1/2 dl socker.
Sätt in formen i 200 C ugnsvärme ca 10 min.
Riv 100 - 200 g mandelmassa grovt. Blanda den med 2-3 msk smält margarin eller smör + 1 ägg.
Ta ut formen, bred blandningen över rabarbern och grädda ytterligare ca 20 min eller tills den fått läcker, brun färg.
Servera med vaniljglass när kakan är ljummen.
*Bon appetit!
Sylvia*