Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Strålande nya julstjärnor

Julstjärnan, som i början kallades Poinsettia efter mannen som tog den till Europa på 1800-talet från dess hemland Mexiko, heter numera Euphorbia pulcherrima. I sitt hemland växer de som stora buskar eller små träd.

Julstjärnan tillhör våra mesta julblommor - de säljs ju enbart under juletiden, men då säljs det över 9 miljoner exemplar!

Det är inte den vackra röda, vita eller rosa stjärnan som är blomman utan den består av högblad. De egentliga blommorna är de små, nästan omärkliga "knapparna" i stjärnans mitt.

För att högbladen och blommorna skall utvecklas, krävs kort dag, alltså lång natt. Därför får de lång, sval natt hos odlaren på konstlad väg.

De första julstjärnorna som kom i handeln var meterhöga, raka pinnar med bara en enda stjärna i toppen och de höll inte många dagar i hemmet. Numera har man förfinade odlingsmetoder som ger låga, knubbiga plantor, både "enbenta" och grenade. Man kan också köpa julstjärnor på stam eller få dom som riktiga ministjärnor, bara knappa dm höga!

För att i början enbart ha varit röda, finns det numera en större variation av färger, t.o.m. den gula 'Lemon Snow', som nog skulle passa bättre till påsken l!

Ny för i år är 'Jester', där de nästan dubbla blommorna är "tulpanformade" eller ska vi säga "jokerhattformade"! (Jester=Joker)

En av de senaste är en purpurfärgad sort, 'Purple Rain'. Fler mörka sorter finns: 'Cortez Burgundy' är nästan svartröd, även bladen är mörka. Den mörkbladiga Cortez-serien innehåller även 'Cortez White', Pink, Red och Candy, den senare är aprikosfärgad med gröna och gula nyanser.

Tämligen nya är också de med antingen spräckliga stjärnor, t.ex. 'Marble Star' som är mörkrosa med vita högbladskanter eller 'Sonora White Glitter', som är röd med vita fläckar på högbladen. Även de med vit- eller cremevariegerade gröna blad, såsom 'Silverstar' i rött eller rosa är ganska nya.

Den nyaste brokiga är nog 'Avantgarde', där de korallrosa stjärnorna förutom att vara cremevariegerade, även har något flikiga högblad!

Det finns även nya sorter med fyllda stjärnor, de kallas 'Winter Rose' och finns i rött och vitt. Även den är mörkbladig och har kompakt växtsätt. En minivariant finns också. De sägs vara mycket hållbara.

Julstjärnan är mycket känslig för kyla. Be att få din julstjärna väl inslagen i butiken, då den helst inte ska utsättas för temperaturer under 15 grader. När du kommer hem, öppna först förpackningen enbart i toppen och låt växten sakta vänja sig vid temperaturväxlingen innan du tar av hela omslagspapperet. Annars kan den få en värmechock som kan orsaka bladfall!

Julstjärnan kan stå en bit in i rummet, även om den helst står i fönstret med mera ljus, bara du inte har ett hett element just under den eller drag från fönstret så den kyls ner - för då faller också bladen!

Tänk också på att inte placera växter ihop med frukt. Frukten avger etengas som kan få växterna att vissna! Vattna med ljummet vatten och låt jorden torka lätt mellan vattningarna.

Skulle olyckan vara framme och en stjälk har gått av, så kan du ha julstjärnan som snittblomma ett tag. Gör ett nytt snitt, ställ stjälken i vatten och låt mjölksaften rinna av. Akta dock händerna, saften är giftig! Byt sedan vatten och arrangera. Byt vatten varje dag. Har du tur så håller den ganska länge!
Vill du spara din julstjärna efter helgerna? Då kan du få en yvig grön växt om du skär bort de falnande stjärnorna. Efter en tid växer det fram nya sidoskott. När dessa vuxit ut något, kan du toppa dem och få en ännu tätare växt. I början på mars byter du jord och ger den en större kruka.
Julstjärnan trivs ute under sommaren, men vänj den sakta för utelivet och först sedan det verkligen är varmt nog, stadigt över 15 grader. Placera den på en vindskyddad plats och vattna och gödsla den hela sommaren.
Vill du försöka få den att blomma om kan du i augusti-september tar in den nu förhoppningsvis stora, fina växten. I början på oktober börjar du "kortdagsbehandlingen" med hjälp av svart plast eller dylikt. Den skall ha så ljusa dagar som möjligt med hjälp av extrabelysning med lysrörsarmatur och så 14 timmars beckmörka nätter, då inte minsta lilla gnutta ljus får komma på den. Glöm den inte en enda gång! Då kanske du har en egen praktfull julstjärna att ta fram till jul igen!

Särskilt ministjärnor passar bra att göra arrangemang med.

Här ses 'Cortez Burgundy' som stjärnan i en blomstergrupp passande för trädgårdsmänniskan, då resten av växterna kan planteras ut i rabatten på våren!

De övriga växterna är fr.v. vinterbär, Skimmia 'Rubella', vaktelbär, Gaultheria rupestris och en sort av taklök, Sempervivum. Alla går i dämpade, vinröda nyanser.



'Jester'


'Purple Rain'


'Cortez Burgundy'


'Cortez Candy'


'Marble Star'


'Avantgarde'


'Silverstar Red'


'Winter Rose'


'Sonora White'


'Champagne Pink' i vas


Köldskadad 'Sonora White'

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB