Stormhattar
Av Sylvia Svensson
Stormhattar tillhör ett stort släkte, Aconitum, med över 300 arter. Stormhatten har många svenska namn som härrör från de märkligt formade, hjälmlika blommorna: häst och vagn, lushatt samt duvvagn.
Stormhatten är mycket giftig! Särskilt roten innehåller stora mängder av alkaloiden aconitin, som är ett förlamande nervgift. Trots att den är vacker i trädgården lockar den dock inte till förtäring.
Romantisk med stark karaktär
Stormhatt är en karaktärsväxt som skapar höjd i rabatten. Vacker att samplantera med lägre perenner som utfyllnad eller tillsammans med andra perenner av samma karaktär för att skapa en romantisk rabatt, exempelvis riddarsporrar, höstflox, höstanemon, blåklockor, akleja, pioner, stjärnflocka, löjtnantshjärta och malva.
De flesta stormhattar gillar näringsrik, inte för torr trädgårdsjord, men i övrigt är de föga krävande. Solig plats ger mest blommor. Stormhatt är en bra snittblomma, men byt vattnet ofta, då det blir giftigt!
Sortrikedom
Äkta stormhatt, Aconitum napellus, blir 80–130 cm och blommar från juni till september. Bladen är 6–11 cm breda, fingerdelade ända in till basen och ofta något håriga. Blommorna på arten är intensivt mörkblå eller mörkt blålila, med en hjälm som är lite bredare än hög. Det finns många namnsorter med skiftande blomfärger, t.ex. den vita ’Album’, blekrosa ’Carneum’, mörkare rosa ’Rubellum’ och en rad olika blåblommiga sorter. 'Arendsii' är klassiskt blå och går att köpa här på Odla.nu. Se Perennerbjudande
Hybriden mellan A. napellus och A. variegatum heter A. x cammarum, trädgårdsstormhatt .Stjälken är starkt grenad och fyllig. Den blir ca 1–1,5 m hög beroende på sort och växtplats. Här finns en lång rad namnsorter, som den tvåfärgade, blåvita ’Bicolor’, den cremevita ’Eleonora’ och den blåvioletta ’Spark’s Variety’. Namnsorten ’Cloudy’ har ljusblå blommor med blålila kanter och prickar och går att köpa på här Odla.nu. Se: Perennerbjudande.
Nordisk stormhatt, A. lycoctonum ssp. septentrionale, är en ståtlig växt, upp till 1,5 m hög. Den har stora, handflikiga blad och drygt centimeterstora, gråvioletta blommor. Växer sparsamt vild i Norge och Sverige.
Arten alpstormhatt, A. lycoctonum (syn. A.vulparia), har ljusgula blommor och är mindre och rankigare.
Elfenbensstormhatt, A. ’Ivorine’ har just elfenbensvita, mindre blommor i större klasar. Växtsättet är mer grenat än hos äkta stormhatt och växten är något lägre.
Gul stormhatt, A.anthora, har gräddgula blommor, kraftigare växtsätt och dill-liknade blad.
Den senblommande oktoberstormhatten, A. carmichaelii, hinner inte blomma i de nordligare regionerna. Den är 60 cm till 1 m hög och har glänsande, djupt flikiga blad. Blommorna som är blåvioletta sitter i täta klasar.
Slingerstormhatt, A. hemsleyanum, är en klättrande art med blå, lila eller vinröda (sorten ’Red Wine’) blommor. Blir ca. 2–3 m hög.
Även klätterstormhatt, A. volubile, är en klätterväxt med blommor i lila, blått, rosa, vinrött och vitt beroende på namnsort.
Förutom dessa finns en hel del mer ovanliga arter som ibland förekommer hos specialodlare.