Storblommiga klematis - mer att välja på!
Av Heléne Lundström
Storblommiga klematis har många beundrare som är hopplöst förälskade i dessa praktfulla klätterväxter med sina ända upp till två decimeter vida, vackra blommor. Den omfångsrika skalan av färger och utseende gör det lätt - eller kanske svårt - att hitta en favoritklematis.
En klättrande skönhet!
I naturen klättrar klematis över och på allt den kan hitta, som till exempel gärdsgårdar, trädstammar, stora stenar och annat lämpligt. Dess vackra klättrande växtsätt och ljuvliga, stora blommor gör att klematis drar blickarna till sig var den än växer!
I din trädgård, täppa eller kolonilott kan du låta din storblommiga klematis klättra på staket, spaljéer, mot plank eller var du känner att du vill ha den. Kanske den där pergolan som du har gått och drömt om i smyg kan vara en lämplig klätterplats för en eller två storblommiga klematis?
Blommar ofta om!
Storblommiga klematis har ofta den trevliga egenskapen att de blommar om. Första omgången blomning sker tidigt, maj-juni är inte ovanligt, på förra årets ved och då är de härliga, klockliknande blommorna vanligen fyllda. Nästa blomning infaller på sensommaren, ungefär i augusti-september, och då med enkla, fast lika härliga, blommor på årets skott - du får alltså njuta länge av din storblommiga klematis vackra blomning!
Klematis i kruka!
Det går alldeles utmärkt att ha klematis i kruka, inte minst för de klematisfantaster som bor i zoner där klematisen mår bäst av att övervintras frostfritt är det ett ypperligt alternativ!
Plantera klematis
Klematis trivs i sol till halvskugga i väldränerad jord. Plantera i bra planteringsjord och låt rothalsen komma under markytan. Mylla ner 2 dl benmjöl i jorden vid plantering och vattna. Klematis trivs med svalka och fukt kring roten. Plantera gärna låga perenner runt plantan för att skydda mot för stark sol och för att hålla kvar fukten i jorden.
Klippning av storblommig klematis
De storblommiga klematissorterna kan delas in i två grupper vad gäller beskärning:
De som blommar både på vår- och försommar på fjolårsved och på hösten med skott som växer ut under sommaren. Dessa sorter putsas bara lätt på våren och efter första blomningen tas det utblommade och ev döda kvistar bort.
De som blommar blommar på högsommaren och hösten och där blomknopparna bildas under samma sommar. Dessa beskärs ner till 20 till 30 cm tidigt varje vår, innan tillväxten börjar. Det kan man även göra på senhösten efter avslutad blomning.
För att göra det svåra lite enklare kan man ha en enkel tumregel: Tidigblommande klematis putsas till frisk ved på våren, senblommande klematis beskärs hårt på hösten!