Stora, mystiska hål på bladen
Nästan över en natt kan man hitta sina växter fulla med stora hål! Särskilt växter som änglatrumpet och pelargon blir ofta angripna.
Av grönsakerna är tomat och paprika de mest begärliga, där angrips även frukterna. Men även andra växter kan drabbas.
Vem är det som har haft kalas på växterna under natten?
Av Sylvia Svensson
Är hålen stora och med tydliga gnaghål, är den troligaste boven en fjärilslarv som heter grönsaksfly, Lacanobia oleracea. Angrepp är vanligast på växter som står utomhus men även i växthus eller i uterum kan växterna drabbas. Ibland kan fjärilarna t o m flyga in i huset och lägga ägg på krukväxterna.
Grönsaksflyn tillhör familjen nattflyn. Det betyder att både fjärilen och dess larver är nattaktiva och man ser dem sällan i aktion på plantorna under dagen, då gömmer de sig nere i jorden eller andra gömställen.
De gröna eller bruna larverna blir till slut ca 4 cm långa och har en gul linje på båda sidorna om kroppen. De söker sig ner till marken och förpuppar sig. Nästa sommar kommer den färdiga fjärilen fram och lägger ägg på bladen.
Det går att plocka bort larverna om man hittar dem och sedan bära ut dem till skogen eller ängen där de kan kalasa vidare eller blir mat åt småfåglarna.
Men det finns biologisk bekämpning mot olika fjärilslarver numera. Så fort de första gnagskadorna syns, kan man beställa Turex. Det innehåller bakterier *Bacillus thuringiensis Berliner var. kurstaki/aizawa*som är giftiga för larverna. Man blandar ut medlet i vatten och sprutar det på växterna. Medlet finns att köpa på nätet. Det finns mindre förpackningar för fritidsodlare på Nyttodjur och Lindesro mfl. Även större plantskolor säljer dem.
Dessa bakterier är mycket effektiva: när de små larverna äter av behandlade blad blir de snabbt sjuka och dör inom några dagar. Är larverna redan större, kan de vara mer motståndskraftiga och klara sig ett tag.