Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Spara sommarblommor

Fr¨ågan om hur man övervintarar sommarblommor får jag ofta den här tiden av året, bara objektet man vill spara, varierar. Och visst, det går att ta vara på en hel del sommarblommor.

Det är viktigt att ju mörkare förvaringsplats, desto svalare ska det vara, ner till några plusgrader räcker.

De är också viktigt att man kollar några gånger under vintern så att växterna inte är helt snustorra, de behöver vatten några enstaka gånger, så pass mycket att de inte skrumpnar. Här spelar också temperaturen in, ju svalare, desto mer sällan behöver man vattna. Och en växt som inte har blad, behöver inget ljus och bara så pass mycket vatten att stjälken håller sig spänstig.

Om du har en ljus och sval (ca 5-10 grader) plats att erbjuda, kan du pröva att övervintra snöflinga (Bacoba), margarita, verbena, sommarnejlika, eldkrona (Lantana), söderhavsljus (Plectranthus forsteri 'Marginatus'), gyckelblomma (Mimulus guttatus x hybridus), ampelvinda (Convolvulus sabatius), ampelskära (Bidens ferulifolia), rabatteternell (Helichrysum petiolatum), silverek och santolina (de två sistnämnda kan ibland övervintra utomhus i södra Sverige).

Till och med på ett mörkt och svalt ställe kan man försöka spara Törnrosas kjortel, heliotrop, klockranka och krukhortensia. Visserligen föredrar även de ljust, men har man inget sådant ställe, så det är ju bättre att försöka i mörkret än inte alls, för man vinner ju många veckors blomningstid om man lyckas! Det tar ju lång tid att varje år dra upp nya plantor från frö och en fin hortensia kostar ju en hel del.

I brist på en ljus och sval plats kan man försöka inne i boningsrummet, bara man väljer det ljusaste och svalaste fönster man har och ev. ger tillskottsljus med hjälp av lysrör. Går det så går det. Det brukar gå bra åtminstone med pelargoner, svartöga-susanna och söderhavsljus.

Inne kan man också försöka med sticklingar, om man har ett inneväxthus e.d. att erbjuda. Visserligen rotar de sig lite osäkert på hösten, men försöka duger ju. Sådana som kan lyckas är bl.a. flitiga lisor, pelargon, fuchsia, småpetunior och margeritor.

Knölbegonior kan man också spara, man lyfter helt enkelt hela krukan in i förvaringsutrymmet och låter begonian vissna ner. Den övervintrar helt torr. På våren byter man jord och planterar om knölen.

Jag får också frågor om när det är dags att ta in rumsväxter som är ute på "grönbete". Här varierar det lite beroende på vilken växt det är, men det är viktigt att ta in växterna innan den fösta frostnatten inträffar.

Tuffingar som passionsblomma, fuchsia och oleander kan stå ute fram till just innan frosten, liksom november- och julkaktus och klivia. De blommar bättre om de har fått en liten kylbehandling ute. Amaryllis tål till och med en liten frostknäpp, den ska ju ändå vila sedan, så det gör inget om bladen vissnar. Pelargoner och blomsterlönnar bör man ta in lite tidigare.

När du tar in växterna, kolla noga att det inte följer med några fripassagerare. De brukar gömma sig under bladen eller i bladfästen och under krukan kan det gömma sig sniglar eller snigelägg. Duscha gärna växterna rena också.

Mer om övervintring av växter kan du läsa här.



Convolvulus sabatius


Argyranthemum frutescens, margerita


Silverek, Senecio cineraria 'Silber Zwerg'


Passiflora 'Eugenie Empress'


Dubbel rosa petunia


Verbena 'Aztek Silver Magic'


Knölbegonia

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2025 Odla.nu i Sverige AB